Сили НАТО не встигнуть відбити атаку Росії – FT

Сили НАТО не встигнуть відбити атаку Росії – FT

Укрінформ
В існуючих умовах, без посилення контингенту, розгортання сил швидкого реагування НАТО в Східній Європі у разі конфлікту з Росією може провалитися.

Про це пише Financial Times з посиланням на двох генералів альянсу.

Росія значно посилилася в Калінінграді, а також розмістила додаткові військові ресурси на прикордонних територіях. За словами джерел, це означає, що сили швидкого реагування, чисельність яких становить п'ять тисяч осіб, можуть бути захоплені ще до того, як вони будуть готові битися, якщо їх спробують розмістити "на схід від Одера" (східний кордон Німеччини).

Слабкі місця сил швидкого реагування є однією з головних причин, через яку альянс має намір розмістити більшу кількість військ на східному фланзі, зазначає FT. На липневому саміті НАТО учасники альянсу планують схвалити ряд заходів, які дадуть змогу краще підготувати війська не лише до стримування, а й до оборони. Як зазначає газета, ці плани є знаком того, наскільки сильно альянс непокоїть можливий конфлікт із Росією в Європі. Міністри закордонних справ країн НАТО цього тижня проведуть у Брюсселі зустріч, на якій вони визначать порядок денний саміту і рішення, які можуть бути на ньому прийняті.

Одним із заходів, які розглядає альянс, є базування чотирьох батальйонів НАТО, кожен з яких буде утворено одним з його членів, в Естонії, Латвії, Литві, а також Польщі. За словами високопоставленого польського дипломата, такий крок є "необхідним мінімумом".

Незважаючи на те, що застосування сил швидкого реагування обмежене у випадках, передбачених статтею 5 статуту НАТО (прямий збройний напад на учасника альянсу), в альянсі все одно вважають їх найважливішим компонентом оборони. "Сили швидкого реагування необхідні у випадках, передбачених статтею 4 (загроза територіальній цілісності, політичній незалежності або безпеці будь-якої із сторін), наші наміри такі. Проте ми завжди беремо в розрахунок і ситуації за статтею п'ять", - сказав польський генерал Криштоф Крол, заступник начальника Північно-східного корпусу НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-