У Польщі заявляють, що Музей радянських пам'ятників - не Діснейленд

У Польщі заявляють, що Музей радянських пам'ятників - не Діснейленд

Укрінформ
Музей демонтованих радянських пам'ятників, який планують створити у Польщі в цьому році, повинен бути серйозним центром історичної освіти.

Про це в інтерв’ю РАР заявив керівник освітньої секції Інституту національної пам’яті (IPN) Польщі Анджей Завістовський.

"Ми особливо зацікавлені у створенні серйозного центру історичної освіти, а не Діснейленду соцреалізму. Для нас важливо, щоб цей музей був створений у місці з відповідною історією. Лише у такому місці демонтовані пам’ятники формуватимуть контекстний образ польської історії другої половини XX століття", - підкреслив Завістовський.

За його словами, у музей під відкритим небом можуть потрапити кількасот пам’ятників, меморіальних дошок та обелісків, встановлених в Польщі на честь радянської армії.

В IPN називають два найбільш реальні місця для створення цього музею. Йдеться про лісовий комплекс Червоний Бір на сході Польщі, звідки через розташовану поблизу залізничну станцію здійснювалася депортація поляків у Сибір, а також ліс поблизу населеного пункту Борно Суліново на заході Польщі. Там після завершення Другої світової війни до 1992 року існувало закрите місто для радянських військовослужбовців.

Представник IPN наголосив, що у Польщі ніхто не ставить під сумнів заслуги радянської армії з визволення Польщі від гітлерівців, зокрема концтабору Освенцім та інших.

"Але ми пам’ятаємо, що Червона Армія, яка з січня 1944 року входила на територію Польщі, була тією самою армією, яка в 1939 році позбавила нас половини території країни. Радянська влада вела свою політику, а Польща була лише пішаком на дошці", - констатував Завістовський.

Про наміри демонтувати по всій Польщі пам’ятники радянським солдатам і створити з них музей під відкритим небом наприкінці березня повідомив голова IPN Лукаш Камінський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-