Кіпр як ніколи близький до об'єднання

Кіпр як ніколи близький до об'єднання

Укрінформ
Лідери грецької і турецької частин Кіпру - Нікос Анастасіадіс і Мустафа Акинджи - висловили готовність до об'єднання острова в 2016 році.

Про це йдеться в спільній заяві Анастасіадіса і Акинджи, передає Deutsche Welle.

Спільною метою вони називають безпрограшне для обох сторін рішення (win-win solution).

"Ми також хотіли б підкреслити нашу прихильність активізації зусиль у найближчі місяці для досягнення всеосяжного угоди про врегулювання претензій протягом 2016 року", - зазначається в документі. Обидва лідери заявили про прогрес, досягнутий під час проведених раніше інтенсивних переговорів. "Хоча досі є труднощі та розбіжності, ми сповнені рішучості виявити необхідну волю і мужність, щоб подолати невирішені питання", - наголошується в заяві.

Кіпр був розділений 1974 року після збройного вторгнення Туреччини. Окупованими виявилися 37 відсотків території острова, на якій в 1983 році була проголошена Турецька Республіка Північного Кіпру. Її визнала лише Туреччина. В ЄС Кіпр представляє Республіка Кіпр, населена греками-кіпріотами. Зі свого боку Туреччина не визнає уряд Республіки Кіпр.

У 2004 році план ООН щодо возз'єднання Кіпру був відкинутий на референдумі більшістю греків-кіпріотів. Натомість більшість турків-кіпріотів потримали цей план.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-