Перемога Джамали: перша реакція західних ЗМІ

Перемога Джамали: перша реакція західних ЗМІ

Укрінформ
Перемога Джамали на конкурсі Євробачення змусило західні ЗМІ по-новому подивитися на анексію Криму крізь призму іншої трагедії – радянської депортації кримських татар, організованої попередником Путіна – Сталіним.

Так, впливова американська газета The Washington Post із посиланням на АР зазначає: "Серед записів про любов та пристрасть пісня Джамали явно виділялася. У печальному тексті згадується, як кримські татари, у тому числі її прабабуся, були депортовані в Середню Азію в 1944 році режимом Йосипа Сталіна під час Другої світової війни".

Акцент на темі Криму, проти російської анексії якого в 2014 році виступала татарська меншина, можна було би вважати ударом по Москві, продовжує видання. Втім "Джамала наполягла, що пісня не містить жодного політичного підтексту, й організатори конкурсу погодилися".

Американське видання The New York Times із посиланням на Reuters припускає, що Джамала може стати однією з найбільш контроверсійних переможців в історії конкурсу.

"У той час, як публічне голосування вже давно зіпсоване політичною орієнтацією країн-конкурентів, пісні не можуть бути політичними, втім, виступ Джамали, здавалося, впритул підійшов до порушення цього правила", - підкреслює газета.

Водночас, продовжує автор, організатор заходу – Європейська мовна спілка – зазначила, що композиція України не містить політичних висловлювань.

Центральний американський телеканал CNN свій матеріал побудував на тлі реакції в російському середовищі.

"Вона співала "1944" - пісню про депортацію кримських татар Радянським Союзом за наказом Йосипа Сталіна. Її виступ також вважається сильним докором військовому вторгненню президента Росії Володимира Путіна в Україну в 2014 році, як пишуть європейські ЗМІ", - йдеться в матеріалі.

До того ж, зазначає телеканал, Росія анексувала Крим. "Російські державні ЗМІ цього тижня назвали пісню антиросійською. Москва заявила, що правила Євробачення були порушені", - продовжується далі. Тим не менше, організатори конкурсу підтвердили, що пісня не йде всупереч з правилами, підкреслив телеканал.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-