Безвізовий режим: відповіді на найбільш популярні запитання

Безвізовий режим: відповіді на найбільш популярні запитання

Укрінформ
Що потрібно знати для перетину кордону у безвізовому режимі

Європейська комісія пообіцяла Україні безвізовий режим вже у 2016 році. Укрінформ розбирається, що це формулювання означає для простих громадян, як довго можна буде перебувати в Європі без візи, а також які документи будуть необхідні українським туристам, щоб потрапити за кордон.

1. Що таке безвізовий режим?

Безвізовий режим - це порядок перетину кордонів держав, при якому громадянам не потрібно отримувати попередній дозвіл у посольстві країни призначення. Іншими словами, зібрав речі, документи - і поїхав.

2. Стоп, які ще документи?

Для того, щоб мати можливість подорожувати по Європі без віз, українцю необхідно отримати біометричний закордонний паспорт, а також мати при собі всі стандартні документи, що підтверджують мету поїздки. Серед них можуть бути квитки на літак або інший транспорт, бронь готелю, запрошення від іноземної сторони та інші. Також необхідна медична страховка (20-30 євро), і страховка автомобіля, якщо ви вирішили відправитися в «роадтрип». Ще одна вимога - достатнє фінансове забезпечення, яке ви повинні підтвердити виписками з банківського рахунку (приблизно 50 євро на кожен день перебування за кордоном).

3. В які країни я зможу поїхати без візи, коли набере чинності безвізовий режим?

Всі країни Шенгенської угоди (це країни ЄС, за винятком Великої Британії, Північної Ірландії і ще пари, плюс кілька країн - не членів ЄС, але учасників договору). Їх повний список такий:

Австрія
Бельгія
Угорщина
Німеччина
Греція
Данія (без Гренландії і Фарер)
Ісландія
Іспанія
Італія
Латвія
Литва
Ліхтенштейн
Люксембург
Мальта
Нідерланди
Норвегія
Польща
Португалія
Словаччина
Словенія
Фінляндія
Франція
Чехія
Швейцарія
Швеція
Естонія

Автоматично входять до шенгенської зони (хоча угоду не підписували):
Андорра (разом з Іспанією)
Монако (разом з Францією)
Ватикан і Сан-Марино (разом з Італією)

4. Чи зможу я працювати на території ЄС, не отримуючи візу?

Ні, такої можливості безвізовий режим не надає. Для навчання, роботи чи постійного проживання доведеться отримувати національну візу. У рамках безвізового формату, українці зможуть перебувати в країнах Шенгенської угоди 90 днів зі 180 (3 місяці кожні півроку).

5.Коли ж набере чинності безвізовий режим?

Поки європейські органи обіцяють Україні безвізовий режим до кінця 2016 року, за умови, що наша сторона виконає ще цілу низку вимог.

6. Який порядок виїзду дітей?

У відповідності зі ст. 2 «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України», для виїзду за кордон у дитини повинен бути один з трьох документів, на підставі яких діти можуть перетинати кордон:

паспорт для виїзду дитини за кордон;
проїзний документ дитини;
внесення даних дитини в паспорт батьків.

Якщо дитина їде в іншу країну з одним із батьків чи супроводжуючою особою, то необхідно також мати нотаріально завірену згоду (довіреність) другого з батьків/опікунів/усиновителів або інших законних представників дитини.

Відповідно пишеться країна, куди їде дитина, а також вказується період її перебування у цій країні.

Якщо один з батьків проживає за кордоном, то згоду засвідчують у консульських установах МЗС України.

Якщо один з батьків не хоче підписати згоду, то така суперечка вирішується в судовому порядку. Основна мета розгляду - довести, що виїзд за кордон відбувається в інтересах самої дитини.

Нотаріально засвідчена згода другого з батьків не вимагається, якщо:

- він іноземець або позбавлений громадянства. Це має підтвердитися відповідним записом у свідоцтві про народження дитини;

- він помер. Оригінал або нотаріально завірена копія свідоцтва про смерть;

- він позбавлений батьківських прав. Оригінал або нотаріально завірена копія рішення суду;

- він пропав без вісті. Оригінал або нотаріально завірена копія рішення суду про визнання його безвісно відсутнім;

- він визнаний недієздатним. Оригінал або нотаріально завірена копія відповідного рішення суду;

- у проїзному документі або закордонному паспорті дитини є запис про виїзд на постійне місце проживання за межі України чи позначка про взяття на консульський облік у дипломатичному представництві України за кордоном;

- є рішення суду про надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

- дитину везе мати-одиначка. Цей статус на кордоні їй треба підтвердити довідкою про народження дитини, яку можна отримати у ЗАГСі;

Таким чином, безвізовий режим з Європейським союзом - це не панацея для українців, охочих знайти роботу в Європі, або відправитися туди на ПМЖ. Однак це прекрасний спосіб полегшити долю туристам, а також механізм зміцнення культурних та економічних взаємозв'язків між нашою країною та Європейським союзом.

7. Чи зможу я поїхати в Європу без візи, не маючи біометричного паспорта?

Ні, наявність біометричного паспорта - обов'язкова умова.

8. Чи  перестануть діяти мої старі візи після введення безвізового режиму?

Ні, якщо віза ще актуальна, то вона не перестане діяти і в момент введення безвізового режиму. Таким чином, мандрівникові з відкритою візою і звичайним закордонним паспортом не доведеться заново проходити процес отримання візи.

9. Чи вплине введення безвізового режиму на існуючі угоди про малий прикордонний рух між Україною та іншими країнами?

Ні, договори будуть і далі дійсними щодо тих людей, які мають право в межах договорів користуватися перевагами під час перетину кордону. Таким чином, договори про малий прикордонний рух з Польщею, Угорщиною, Румунією і Словаччиною будуть застосовуватися й надалі.

Введення безвізового режиму між Україною і Європейським Союзом - величезний знак з боку нашого західного партнера, який може підняти Україну на новий горизонт політичного і економічного співробітництва з країнами Європи.

Максим Мордовцев, Київ
 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-