В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь

В Єрусалимі зійшов Благодатний вогонь

Укрінформ
В Єрусалимі у Храмі Гробу Господнього, сьогодні, 30 квітня, зійшов Благодатний вогонь.

Цю подію траслювали українські телеканали, які знаходяться на місці події, передає кореспондент Укрінформу.

Увечері  офіційна делегація УПЦ  доставить Благодатний вогонь до Києво-Печерської лаври. Уже сьогодні віряни зможуть запалити від нього свої лампадки. О 23.00 у Києво-Печерській лаврі Предстоятель УПЦ Митрополит Онуфрій роздасть Благодатний вогонь усім, хто прийде на Великоднє богослужіння. Зі столиці Благодатний Вогонь доставлять в усі єпархії Української Православної Церкви.

Нагадаємо, напередодні Світлого Христового Воскресіння, у Велику Суботу, християни світу очікують сходження Благодатного вогню. Благодатний вогонь, або як його ще називають Святе Світло, - це назва вогню, що використовується у Великодній церемонії і символізує вихід з Гробу Світла істинного, тобто воскресіння Господа. Традиція існує з IV століття, а перші писемні свідчення про неї з'явилися в IX столітті.

Церемонія сходження Благодатного вогню відбувається у Храмі Воскресіння Христового в Єрусалимі, більш відомого як Храм Гроба Господнього. До храму,  заповненого паломниками з усього світу, прибувають церковні ієрархи. Вони проходять до невеличкої каплички - Кувуклії Гроба Господнього - місця Його безпосереднього поховання. Перед тим, як впустити до Гроба Господнього двох священиків - Єрусалимського патріарха і вірменського архімандрита, ізраїльські поліцейські ретельно перевіряють капличку на наявність джерел вогню. Ієрархи, перед тим як увійти у святая святих, переодягаються у просторі білі одежі без поясів. Пов'язане це з тим, що колись Свята Земля належала Османській імперії і турки не вірили у таке диво, підозрюючи, що саме там священнослужителі ховають сірники. Через деякий час, у Кувуклії з'являється світло, у храмі починають лунати дзвони. До вірян виходить патріарх і роздає Благодатний вогонь. Коли вогонь сходить, то в перші кілька секунд не залишає опіків.

Після завершення церемонії сходження Благодатного вогню його доставляють до всіх православних країн, де святкується Великдень, зокрема й до України.

Існує повір'я: якщо Благодатний вогонь не зійде, то це свідчитиме про вселенську катастрофу, близький кінець світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-