Порушення Будапештського меморандуму не минеться РФ - експерти

Порушення Будапештського меморандуму не минеться РФ - експерти

Укрінформ
Необхідно створювати нову систему гарантій у сфері нерозповсюдження та ядерного стримування засновану на правовій відповідальності, оскільки «добровільний підхід» – меморандум – більше не діє.

Такого висновку дійшли учасники міжнародного семінару «Усунення ядерних загроз: Уроки Чорнобиля і Фукусіми», який відбувся у Канберрі (Австралія) з ініціативи Посольства України в Австралії у рамках відзначення 30-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У сучасних умовах жорсткої глобалізації та взаємозалежності світу, великі держави мають можливість уникнути міжнародних заходів примусу за свою протиправні дії, але при цьому вони не можуть не зазнавати репутаційних збитків з практичними наслідками для зовнішньої політики за порушення міжнародних законів і норм, таких як Будапештський меморандум», – заявив директор Центру ядерного нерозповсюдження і роззброєння Австралійського національного університету професор Рамеш Тахур.

Він наголосив, що вироблення системи гарантування дотримання зобов’язань великими державами у сучасному контексті непросте завдання. Досі більшість експертів і політиків користуються античними поглядами, коли міжнародна політика здійснювалась за принципами давньогрецького прислів'я, згаданого у Мілоському діалозі: сильні роблять те, що вони можуть, слабкі страждають, як їм належить, і міркування справедливості можуть бути застосовані лише до відносин між глобальними гравцями.

Такий підхід, за словами австралійського науковця, не дасть плодів, а призводитиме до нових і нових конфліктів, тому необхідно створювати нову систему гарантій у сфері нерозповсюдження та ядерного стримування засновану на правовій відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, українські ядерні уроки обговорили на міжнародному семінарі в Австралії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-