Американські військові бачать реальну загрозу в підводних човнах РФ

Американські військові бачать реальну загрозу в підводних човнах РФ

Укрінформ
Сполучені Штати занепокоєні активним розгортанням російським флотом нових підводних човнів, здатних нести на борту балістичні ракети, чого не відбувалося впродовж останніх двох десятиліть.

Про це інформує американський телеканал CNN із посиланням на військових чиновників топ-рівня.

"Росія сприймає НАТО як реальну загрозу. Розширення Альянсу на схід, ближче до РФ у період після холодної війни, і наш військовий потенціал вони розглядають як ... загрозу для Росії",- зазначив у інтерв'ю телеканалу CNN командувач американських ВМС у Європі адмірал Марк Фергюсон.

У цьому зв'язку він звернув увагу на розгортання російською стороною новітніх підводних човнів, у тому числі в акваторії Чорного моря.

"Підводні човни, які ми спостерігали, є набагато більш непомітними. Ми бачимо, що росіяни ставлять на озброєння більш сучасні системи, ракетні системи, які можуть атакувати наземні цілі на великих відстанях", - підкреслив Фергюсон.

США зараз мають 53 підводних човни на озброєнні, але через завершення термінів експлуатації та бюджетні скорочення, наприкінці 2020-х їх кількість знизиться до 41-го, зазначає телеканал.

Адмірал у відставці Джеймс Ставрідіс, колишній Верховний головнокомандувач ОЗС НАТО, у цьому зв'язку підкреслив, що така активність росіян на морі викликає занепокоєння в США.

"Ми не можемо мати 100-відсоткову обізнаність про діяльність російського підводного флоту на сьогодні. Наші торпедні підводні човни кращі, але не набагато. Російські човни є реальною загрозою для американських авіаносних груп", - наголосив екс-командувач.

Поширення військових можливостей Росії на півдні, зокрема, в Чорному морі відбувається в контексті набагато більш широкої військової експансії. Росія створила та оновила близько 12-ти військово-морських баз в радіусі Полярного кола, що розширює можливості для відправлення великої кількості підводних човнів по лінії Гренландія-Ісландія-Велика Британія в Атлантику, ближче до територіальних вод США і НАТО. Росіяни також розмістили останнім часом шість підводних човнів у Чорному морі, що дає кращий доступ до Середземномор'я, зазначається в матеріалі.

У США вважають, що діяльність РФ спрямована на досягнення кількох цілей, включаючи позбавлення можливості США і НАТО проводити операції на своїх флангах, поблизу так званого "ближнього зарубіжжя" Росії.

Фото: mil.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-