Малгожата Госєвська, депутат польського Сейму
Захід повинен знати про злочини Росії на Донбасі
Інтерв'ю 04.04.2016 16:36

- Яких результатів ви очікуєте від оприлюднення цієї доповіді у Брюсселі?

Хочемо зацікавити журналістів, політиків, громадськість країн Західної Європи темою України

- Ми хочемо зацікавити журналістів, політиків, а також суспільства країн Західної Європи темою України і тим, що діється на сході України. Насамперед, йдеться про роль Російської Федерації у цьому конфлікті. Тема окупованого Криму є зараз дуже невигідною для багатьох європейських політиків. Частина з них прямо каже, що треба подумати про скасування санкцій проти Російської Федерації. Позиція Польщі є іншою, і вона представлена на різних рівнях. Ми вважаємо, що поки Росія не вийде з Донбасу і не завершить окупацію Криму, то ми не можемо говорити про нормальні відносини з цією країною і, насамперед, немає підстав говорити про зняття санкцій. Наша позиція полягає в тому, щоб переконати у цьому інші країни, особливо ті, з якими найбільше рахуються в ЄС. 

Ця доповідь є дуже важливим аргументом. По-перше, вона показує, якого типу воєнні злочини діються на Донбасі, наскільки вони є жахливими. По-друге, вона вказує, хто стоїть за цими злочинами. В документі ми підкреслюємо, що це є не якісь дикі, некеровані банди, які гарцюють по Донбасу, якісь просто сепаратисти... У цьому звіті ми показуємо, що головним винуватцем існуючого стану речей є Росія, а особами, які безпосередньо відповідають за воєнні злочини, є представники Росії. Це ми показуємо завдяки свідченню жертв. До Гааги ми передамо свідчення злочинів і докази проти винуватців цих злочинів із вказанням, що в багатьох випадках до них причетні представники російських спецслужб.

Чим більше говоритимемо про ці злочини, чим ширше демонструватимемо цю доповідь, тим буде складніше європейським політикам закривати на це очі

- Чи ці докази є достатніми, щоб переконати Захід, що влітку економічні санкції проти Росії треба продовжити, а не скасовувати? 

- Замислюючись над ефективністю наших дій, ми часом повертаємося у споминах до історії: справи Катині чи німецьких концтаборів і фактів, що ця інформація передавалася на Захід. Ян Карський (польський свідок Голокосту, який інформував Захід про злочини нацистів - ред.) особисто їздив на Захід, передаючи цю інформацію. Тоді на Заході не хотіли це слухати, брати до уваги, якось протидіяти, хоча можна було щось робити. Зараз це також може виглядати схожим чином. Але європейські політики, які приймають ключові рішення, після оприлюднення такої доповіді ніколи не зможуть сказати, що вони не знали, що відбувається. Чим більше говоритимемо про ці злочини, чим ширше демонструватимемо цю доповідь, тим буде складніше політикам закривати на це очі. Чим більше цією темою зацікавляться громадянські суспільства європейських країн, тим більший тиск робитиметься на політиків і на їхні рішення.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-