Обама назвав ядерну небезпеку, якої вдалося уникнути Україні

Обама назвав ядерну небезпеку, якої вдалося уникнути Україні

Укрінформ
Якби Україна не позбавилась у 2012 році своїх запасів високозбагаченого урану, складна ситуація, пов'язана з конфліктом на сході країни, могла б бути ще небезпечнішою.

Про це заявив у п'ятницю в Вашингтоні президент США Барак Обама під час підсумкової прес-конференції за результатами Саміту з питань ядерної безпеки, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Успішне позбавлення Україною від усіх запасів високозбагаченого урану означає, що протягом останніх двох років дуже складної ситуації в Україні, вона не стала більш небезпечною через наявність там цих матеріалів", - наголосив Обама.

Нагадаємо, під час першого Саміту з питань ядерної безпеки в Вашингтоні в 2010 році Україна погодилась віддати всі наявні запаси високозбагаченого урану (близько 90 кг). У березні 2012-го остання партія була вивезена з Харківського фізико-технічного інституту.

Крім безпекової складової, це також дозволило українським вченим отримати еквівалентну кількість низькозбагаченого урану й відповідне обладнання, а також фінансування для побудови новітнього "Джерела нейтронів" у Харкові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-