У парламенті Франції обговорюють смертну кару за тероризм

У парламенті Франції обговорюють смертну кару за тероризм

Укрінформ
У Сенаті (вища палата парламенту) Франції розпочалися обговорення щодо внесення змін до Кримінального кодексу та зміни покарання для осіб, причетних до організації та скоєння терактів або фінансування тероризму, які схвалила нижня палата парламенту – Національні збори.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, сенаторам пропонують відновити смертну кару (скасовану у 1981 році), довічне ув’язнення або ув’язнення без права дострокового звільнення для терористів.

"Я представлю новий законопроект, розроблений Радою міністрів (Франції), який удосконалює кримінальні процедури, необхідні для боротьби з тероризмом", - заявив сенаторам з трибуни Люксембургського палацу міністр юстиції країни Жан-Жак Урвоас.

За його словами, положення змін до Кримінального кодексу, ухвалені депутатами, мають посилити пенітенціарну систему Франції. Він також закликав не підтримувати ініціативу опозиційного депутата з партії "Республіканці" Олів'є Дассо, який запропонував відновлення смертної кари для осіб, які вчинили терористичні акти. "Смертна кара, за яку виступає Дассо, є неконституційною мірою покарання і суперечить пропозиціям уряду", - зазначив Урвоас.

Крім смертної кари французькі депутати запропонували дозволити суду присяжних карати за терористичні злочини або довічним ув'язненням, або збільшити термін ув’язнення до 30 років з нинішніх 22 (автор республіканець Гійом Ларіве). За словами міністра, така норма вже існує в Кримінальному кодексі і передбачена для осіб, які вчинили вбивства поліцейських, жандармів і суддів під час виконання ними службових обов’язків.

Серед інших нововведень, які французькі депутати пропонують затвердити сенаторам, є організація більш суворого режиму виконання покарань, ухвалення норми обтяжуючої обставини, яка передбачає кримінальну відповідальність за скоєння окремих злочинів членами організованих угруповань у зв'язку з терористичними діями, цензуру кореспонденції тощо. Сенат також має намір посилити адміністративний контроль над районами терористичних операцій.

Як повідомили у прес-службі Сенату Франції, обговорення законопроекту триватимуть три дні, після внесення поправок офіційне голосування відбудеться 5 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-