Туск радить Польщі дослухатися до думки Венеціанської комісії

Туск радить Польщі дослухатися до думки Венеціанської комісії

Укрінформ
Президент Європейської Ради Дональд Туск натякає на репутаційних втратах для Польщі і радить Варшаві взяти до уваги думку Венеціанської комісії щодо змін до закону про Конституційний суд.

Про це він заявив у четвер у Брюсселі, інформує власний кореспондент Укрінформу.

“Без сумніву, Польща сьогодні опинилася на повороті, якщо йдеться про репутаційний вимір, про оцінку того, що діється з демократичним ладом в Польщі. Чи ці думки заслужені, чи їх може дещо перебільшено, це не має великого значення. Слід знайти вихід з цієї ситуації”,- заявив Туск.

Він наголосив, що конституційну кризу слід розв’язати згідно з духом і буквою національного і європейського законодавства.

“Здається, що до цього часу авторитет Венеціанської комісії не ставився під сумнів країнами. Це є чимось, що може допомогти даній країні вийти з глухого кута”, - констатував Туск.

Нагадаємо, тиждень тому Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія) дала оцінку змінам до закону про КС Польщі. У ній провину за нинішню ситуацію покладено на нинішню і попередню владу. Комісія рекомендувала діючій владі виконати усі вироки у цій справі КС Польщі. Польський уряд поки що відмовляється публікувати рішення КС в Урядовому віснику.

У польському уряді пообіцяли взяти до уваги оцінку комісії, наголошуючи при цьому, що вона не є обов’язковою для виконання. Глава уряду Беата Шидло спрямувала оцінку “Венеціанки” до Сейму для розв’язання конституційної проблеми на парламентському рівні.

Як повідомляв Укрінформ, конфлікт навколо змін до закону про Конституційний суд Польщі триває з листопада минулого року. Зміни до закону про КС Польщі президент Анджей Дуда підписав наприкінці грудня. Застереження в опозиції та багатьох громадських організацій викликали, зокрема, рішення влади про призначення нових суддів до складу КС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-