Лист проти

Лист проти "Північного потоку-2" підписали вісім країн ЄС - Грибаускайте

Укрінформ
Другий газопровід між Німеччиною і Росією Nord Stream 2 ("Північний Потік-2") - це не комерційний, а геополітичний проект, який створюється з метою зашкодити Україні і розколоти Європу. Це викликає різкий протест низки країн ЄС.

Про це заявила президент Литви Даля Грибаускайте в інтерв'ю радіо LRT.

"Дуже шкода, що деякі наші великі колеги намагаються пояснювати в ЄС, що це лише приватний комерційний проект - ми всі прекрасно розуміємо, що всі енергетичні проекти такого масштабу є геополітичними. Тому такого листа і підписали вісім керівників, у тому числі і я. ЄК усе ж не може не звертати уваги і дивитися крізь пальці на чергові великомасштабні спроби розколоти Європу і зробити її знову залежною від одного російського джерела енергії", - сказала Грибаускайте.

У зв'язку з цим разом із главами ще 7 держав - членів Євросоюзу - Грибаускайте підписала листа президенту Єврокомісії Жану-Клоду Юнкеру. За її словами, газопровід являє загрозу для солідарності ЄС і його енергетичної безпеки. Вона підкреслила, що це не економічний проект, тому що вже діючий газопровід Nord Stream використовується дещо більше, ніж на 50%: "У чому ж полягає мета отримати Nord Stream 2?.. Передусім, обійти Україну, щоб вона перестала бути транзитною країною і щоб їй стало ще важче, так що ми бачимо чисто політизований проект, спрямований проти самої України і проти деяких східних країн - членів ЄС. Ну, і, мабуть, політика "розділяй і володарюй" або політика "розділяй і впливай".

Раніше Литва не раз критикувала плани прокладення другого газопроводу по дну Балтійського моря. Міністр енергетики Рокас Масюліс заявляв, що він знизить енергетичну незалежність країн Балтії.

Як повідомляв Укрінформ, російський концерн "Газпром" планує будувати газопровід Nord Stream 2 разом із п'ятьма європейськими компаніями, всі вони минулого року підписали угоду про спільне підприємство New European Pipeline. Проект розвитку Nord Stream оцінюється в 10 млрд євро, його планують створити до 2019 року. Це збільшить річну пропускну спроможність трубопроводу вдвічі - до 110 млрд кубометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-