Венеціанська комісія схвалила позбавлення громадянства за тероризм

Венеціанська комісія схвалила позбавлення громадянства за тероризм

Укрінформ
Венеціанська комісія оприлюднила думку щодо внесення поправок до Конституції Франції у частині, пов’язаній з уведенням в країні надзвичайного стану та позбавлення громадянства осіб, що причетні до терористичної діяльності.

Комісія визнала нововведення до Основного закону Франції як такі, що не суперечать міжнародним стандартам, схвалюються за умови дотримання належної процедури та пропорційності, йдеться в оприлюдненій на сайті заяві.

«Європейська комісія за демократію через право (або Венеціанська комісія) щойно опублікувала думку, в якій вважає, що конституційні реформи у Франції можна було би поліпшити. Зокрема, вона нагадує, що будь-яке рішення щодо позбавлення громадянства повинно повною мірою дотримуватися принципів належної правової процедури та пропорційності», - йдеться у заяві.

На думку комісії, уведення «механізму громадянства та позбавлення закріплених ним прав є загальним для всіх французів, незалежно від походження або натуралізації і саме по собі не суперечать міжнародним стандартам». Проте вона рекомендує підготувати роз'яснення положень Конституції, що таке позбавлення прав є «додатковим покаранням», що може індивідуально застосувати суддя з розгляду кримінальних справ після справедливого судового розгляду.

Венеціанська комісія також схвалила положення про надзвичайний стан, але рекомендує визначити Конституції не тільки можливості оголошення (або відновлення) надзвичайного стану, а й формальні, матеріальні та часові обмеження, які повинні регулювати його. Комісія також звернулася до французької влади розглянути можливість надання парламенту права продовження терміну надзвичайного стану тільки кваліфікованою більшістю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-