Австралія поновлює співпрацю з Іраном

Австралія поновлює співпрацю з Іраном

Укрінформ
Економічні зв'язки, повернення на батьківщину іранських біженців, яким Австралія відмовила у наданні притулку та права людини – питання, які обговорили під час зустрічі міністра закордонних справ Австралії Джулі Бішоп з її іранським колегою Мохаммадом Джавадом Заріфом.

Про це повідомляє ААР.

«Рішення Австралії про часткове зняття санкцій з Ірану дає змогу налагоджувати економічні зв’язки між нашими країнами. З цією метою найближчим часом у Тегерані буде відкрито представництво Austrade (Австралійська торгівельна місія)», – заявила Бішоп. Вона також додала, що Австралія, на відміну від інших західних країн, ніколи не закривала свого посольства у столиці Ірану.

Під час зустрічі глава австралійського МЗС також порушила гостре питання нещодавніх запусків ракет Іраном. У відповідь Мохаммад Джавад Заріф запевнив, що Іран ніколи не застосує свої озброєння, зокрема ракети, для нападу на котрусь із країн та підкреслив, що вся зброя, яку має Тегеран призначена лише для використання з оборонною метою.

За результатами зустрічі міністрів перспективи забезпечення угоди щодо примусового повернення додому 9 тисяч іранських мігрантів, яким австралійський уряд відмовив у притулку, залишаються доволі незначними.

«Ми з гордістю приймемо іранських громадян назад, якщо вони захочуть повернутися добровільно», – зазначив міністр закордонних справ Ірану.

У свою чергу тіньовий міністр закордонних справ Таня Пліберсек, заявила, що Австралія зобов’язана говорити про порушення Ірану в області прав людини. «Ми повинні підтримувати здорову ступінь скептицизму в наших відносинах з Іраном», – сказала вона. Політик також заявила, що Австралії необхідні сильні гарантії того, що іранські біженці, які можуть повернутися дна батьківщину, будуть там у безпеці.

За словами Пліберсек, Лейбористська партія підтримує рішення федерального уряду про скасування санкцій щодо Ірану, однак із застереженням: Австралія має бути обережною щодо ненавмисних наслідків, таких, як ненавмисне фінансування зброї.

З очільником іранського зовнішньополітичного відомства також зустрівся міністр торгівлі Австралії Стів Чобо, який вважає, що Іран може відкрити значні можливості для австралійського бізнесу в нафтовій і газовій промисловості, а також через збільшення експорту сільського господарської продукції.

З-поміж інших питань, які порушувалися під час зустрічі, – боротьба проти "ІДІЛ", посилення туристичної та освітньої співпраці.

Як повідомляв Укрінформ, Австралія частково скасувала санкції проти Ірану

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-