На Карибах знайшли спосіб боротися з цунамі

На Карибах знайшли спосіб боротися з цунамі

Укрінформ
Уряди країн Карибського басейну спільно з Міжурядовою океанографічною комісією (МОК) ЮНЕСКО у четвер 17 березня проведуть тестування системи оповіщення про загрозу цунамі.

Про це власному кореспонденту Укрінформу у Франції повідомили у штаб-квартирі ЮНЕСКО.

«17 березня в регіоні відбудуться тестування, які дозволять виявити потенційні недоліки в системі оповіщення про загрозу цунамі», - зазначили в організації.

Тестування під назвою Caribe Wave 16, ставить за мету перевірити ефективність попереджувальних пристроїв для усіх акторів, відповідальних за управління надзвичайними ситуаціями (попередження про цунамі національних координаторів, синоптиків, служби берегової охорони, аварійно-рятувальних служб) в регіоні. Майже 70 тис. осіб буде задіяно у навчаннях. До навчань також можуть долучитися й інші країни. Свою згоду вже дали Панама, Пуерто-Ріко, Домініканська Республіка і Венесуела.

Навчання засновані на реалізації подвійного сценарію, що передбачає виникнення двох потужних землетрусів: одного біля берегів Венесуели, а іншого біля північного узбережжя Домініканської Республіки. Очікується, що відповідні органи поширять навчальний сигнал-попередження про цунамі в центрі Тихого океану (ЦПЦТ) країнам-учасницям.

В ЮНЕСКО нагадали, що в прибережних районах Карибського басейну та прилеглих регіонів у 2005 році під егідою Міжурядової океанографічної комісії (МОК) ЮНЕСКО розпочалося створення системи раннього попередження про цунамі та інші небезпечних явищ.

Упродовж останніх п'яти століть в Карибському морі сталися 75 цунамі або майже 10% світових океанічних цунамі за цей період. У результаті цунамі в регіоні з середини ХІХ століття загинуло понад 3,5 тис. осіб. За останні десятиліття демографічний вибух серед місцевого населення та приплив туристів в прибережних районах суттєво підвищує вразливість регіону. Перше навчання з використанням системи раннього попередження цунамі відбулося в 2011 році під егідою Міжурядової координаційної групи ЮНЕСКО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-