Венеціанська комісія назвала відповідальних за конституційну кризу в Польщі

Венеціанська комісія назвала відповідальних за конституційну кризу в Польщі

Укрінформ
Венеціанська комісія покладає відповідальність за нинішню кризу навколо Конституційного суду (КС) Польщі на діючу і попередню владу і закликає усі політичні сили у країні до політичного компромісу.

Про це в п’ятницю під час прес-конференції заявив голова Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) Джанні Букіккіо, повідомляє  кореспондент Укрінформу.

“Послаблення праці суду є результатом дій як попередньої,  так і нинішньої парламентської більшості. А тому кожен несе відповідальність... Дозволю собі звернути увагу усіх політичних сил на конструктивність – парламентська більшість й опозиція повинні будуть діяти разом, щоб знайти найкраще вирішення, звичайно у відповідності до конституції”, - заявив Букіккіо.

Як зауважив голова “Венеціанки”, кінцева оцінка комісії щодо змін до закону про Конституційний суд Польщі незначно відрізняється від проекту, який нещодавно витік у ЗМІ, і висновки якого були досить критичними щодо діючої влади.

Букіккіо також підкреслив, що всі прийняті резолюції КС мають бути опубліковані. “Це дуже важливо для демократії”, - констатував він.

Він висловив сподівання, що польська влада уважно розгляне рекомендації комісії і спробує їх втілити в життя.

Тим часом, речник польського уряду Рафал Бохенек заявив в п’ятницю, що оцінка Венеціанської комісії не є обов’язковою для виконання, однак уряд проаналізує можливості її виконання. За його словами, позицію уряду з цього приводу буде оприлюднено в суботу.

Як повідомляв Укрінформ, конфлікт навколо змін до закону про Конституційний суд Польщі триває з листопада минулого року. Зміни до закону про КС Польщі президент Анджей Дуда підписав наприкінці грудня. Застереження в опозиції та багатьох громадських організацій викликали, зокрема, рішення влади про призначення нових суддів до складу КС.

У середу Конституційний суд Польщі визнав більшість змін до закону про КС неконституційними, що суперечать 7, 112 і 119 статтям Конституції Польщі, а також принципу відповідальної законодавчості, що передбачає друга стаття Конституції. Прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло застерегла, що у світлі діючого права рішення суддів у справі змін до КС не має характеру резолюції, і вона не погодиться на його офіційне оприлюднення в Урядовому віснику.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-