Пан Гі Мун попросив Іран утриматися від «ракетних» провокацій

Пан Гі Мун попросив Іран утриматися від «ракетних» провокацій

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав Іран діяти розважливо і утримуватися від провокативних дій, що призводили б до чергового напруження відносин.

Ця заява стала реакцією на нещодавні ракетні випробування, які здійснив Іран, пише "Радіо Свобода".

Тим часом у самому Ірані переконані, що здійснені ним цього тижня ракетні випробування не порушили ні резолюцій Ради безпеки ООН, ні ядерної домовленості зі світовою спільнотою.

Як заявив речник Міністерства закордонних справ Ірану Хосейн Джабері Ансарі, випробувані ракети були «звичайними оборонними інструментами, призначеними тільки для законного захисту». Він наголосив, що Іран буде продовжувати свою ракетну програму, водночас дотримуючись своїх міжнародних зобов’язань.

Як раніше повідомляло агентство, 8 і 9 березня в Ірані були здійснені випробувальні пуски ракет далекосяжністю від 300 до 2 тисяч кілометрів.

За словами командувача аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції бригадний генерал Амір Алі Хаджизаде, ракети з далекосяжністю у 2 тисячі кілометрів були створені з метою мати можливість із безпечної відстані вдарити по Ізраїлю. За словами генерала, Іран «ніколи не погоджувався з резолюціями Ради безпеки ООН щодо його ракетної програми», й ніякі санкції не зупинять цієї програми. За повідомленнями, на випробуваних ракетах було написано «Ізраїль має бути знищений».

У США вже висловили занепокоєння, що останні пуски ракет в Ірані могли бути порушенням резолюцій Ради безпеки ООН, що забороняють Іранові створення балістичних ракет. Але, як заявили у Вашингтоні, з’ясування цього факту ще триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-