Польський КС визнав неконституційними зміни до

Польський КС визнав неконституційними зміни до "свого" закону

Укрінформ
Конституційний суд Польщі на засіданні у середу, 9 березня, визнав більшість змін до закону про Конституційний суд, які ухвалила у грудні правляча коаліція партії “Право і Справедливість” (PiS), неконституційними.

Про це заявив голова КС Польщі Анджей Жеплінський, інформує кореспондент Укрінформу у Польщі.

“Конституційний суд після вивчення (змін до закону – ред.), за участю зацікавлених сторін виніс рішення, що зміни до закону про КС суперечать 7, 112 і 119 статтям Конституції Польщі, а також принципу відповідальної законодавчості, що передбачає 2 стаття Конституції”,- заявив Жеплінський.

Судді КС Польщі більшістю голосів (12 суддів, двоє суддів мали окрему думку) визнали неконституційними цілий ряд змін до закону. Йдеться, зокрема, про скасування положень щодо способу визначення кандидатів до складу КС, скасування положень про визначення судом перешкоди у виконанні президентом своїх обов’язків, про приймання судом рішень виключно 2/3 складу суддів КС, про право президента і міністра юстиції ініціювати дисциплінарне покарання суддів, про розгляд справ за принципом почерговості тощо. 

В обгрунтуванні до висновків суддя КС Станіслав Бєрнат підкреслив, що судді КС є незалежними, підлягають лише Конституції, а тому можуть відмовитися виконувати певні положення змін закону про КС. Він наголосив, що виконавча влада не може відмовитися від офіційної публікації сьогоднішнього рішення КС. Він також повідомив, що чинний склад Сейму порушив законодавчі принципи, зокрема приймаючи зміни до закону про КС швидкими темпами, без їх узгодження з відповідними органами.

Напередодні, прем’єр-міністр Польщі Беата Шидло застерегла, що у світлі діючого права сьогоднішнє рішення суддів у справі змін до КС не має характеру резолюції і вона не погодиться на його офіційне оприлюднення в Урядовому віснику.

Конституційний суд Польщі розглянув зміни до закону про КС, які опротестували депутати опозиційних партій, перший голова Верховного суду РП, речник громадянських прав Польщі і Національна Рада судочинства.

Нагадаємо, минулого тижня Венеціанська комісія поінформувала, що не відкладатиме на прохання польської сторони оприлюднення своєї оцінки щодо змін до закону про КС. Свою оцінку комісія має оприлюднити під час найближчої сесії 11-12 березня. За інформацією опозиційного видання Gazeta Wyborcza, рішення Венеціанської комісії має бути критичним до польської влади.

Зміни до закону про КС Польщі президент РП Анджей Дуда підписав наприкінці грудня.

Застереження в опозиції та багатьох громадських організацій викликали рішення влади про призначення нових суддів до складу КС, а також деякі інші записи. На їхню думку, зміни можуть паралізувати роботу цього важливого органу.

Представники чинної польської влади відкидають звинувачення, наголошуючи, що впроваджуючи зміни до закону про КС, вони діяли в рамках чинного законодавства. Натомість вони переконують, що своїми діями виправляють порушення при виборі суддів КС, яких припустилася попередня владна коаліція "Громадянської платформи" і Польської селянської партії.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-