FreeSavchenko: У Парижі вимагали ембарго на російську нафту та блокування SWIFT

FreeSavchenko: У Парижі вимагали ембарго на російську нафту та блокування SWIFT

Фото
Укрінформ
Близько 30 українських, російських та французьких активістів прийшли увечері вівторка під стіни МЗС Франції з вимогою до французьких політиків та урядовців дотиснути Кремль з метою звільнення української льотчиці, нардепа та члена Парламентської асамблеї Ради Європи Надії Савченко.

Як повідомляє паризький кореспондент Укрінформу, в іншому випадку, на їхнє переконання, потрібно увести ембарго ЄС на російську нафту та відключити цю країну від грошової системи SWIFT.

«Привід надзвичайно терміновий, Надія Савченко знаходиться в критичному стані після сухого голодування, тому ми вважали за необхідне зібралися сьогодні, 8 березня, тут, біля МЗС Франції. Наші вимоги зрозумілі, вони сьогодні прозвучали у Парижі та у Києві. Зокрема, це ембарго на російську нафту, а також блокування системи SWIFT», - заявив один з українських активістів, оперний співак з Парижа, вихованець Львівської консерваторії Василь Сліпак.

На думку активістів, саме такі кроки спонукатимуть режим Путіна поступитися.

«Ми сподіваємося, що російський лідер зробить правильний вибір. Ще вчора тут, біля МЗС Франції, українські активісти провели одиночні пікети. Сьогодні ми в терміновому порядку попросили у поліції, і вони нам дозволили зробити це тут навпроти зовнішньополітичного відомства», - зазначив Сліпак.

Активіст також нагадав, що у середу, 9 березня, у день глобальної акції-підтримки на звільнення Надії Савченко українські, французькі та інші активісти знову проведуть маніфестацію навпроти російського посольства у Парижі, прямо звертаючись до російської влади. За його словами, свою участь в акції 9 березня підтвердило кілька сотень людей.

Французька влада зробила виключення з правил саме для Надії Савченко. Про це розповів відповідальний за Україну в Міжнародній неурядовій організації Cosmopollitan Project Foundation Володимир Когутяк.

«У Франції діє закон, положення якого передбачають перед проведенням маніфестації за три дні подати запит на її дозвіл до префектури поліції міста, де вона планується проводитися. Я сьогодні вранці звернувся з відповідним запитом, пояснивши, що в українців немає іншого вибору та часу», - розповів активіст.

За його словами, французька влада пішла на зустріч українцям.

«Ми тут зібралися, щоб Надія відчула, що вона не самотня, що її підтримують люди у Франції, в інших країнах світу, вони просять її жити», - зазначив Володимир.

Активісти прийшли до МЗС Франції з українськими прапорами, плакатами з гаслами і закликами звільнити Надію Савченко. Вони вигукували заклики з вимогою надати свободу українській льотчиці та роздавали усім перехожим листівки.

Українських та французьких активістів також прийшли підтримати і росіяни. Представник неурядової організації Collectif Koltchenko (колектив, що опікується організацією допомоги Олександру Кольченко та Олегу Сенцову, - ред.) Михайло також розповів про свою участь в акції.

«Я, як громадянин Російської Федерації, хотів би заявити про незгоду з діями свого уряду. Доля України, доля українських в’язнів та політичних російських в’язнів мене дуже хвилює. Звичайно у найгострішій ситуації зараз опинилася Надія Савченко, дуже мужня жінка, яка наважилася на відчайдушний крок – сухе голодування», - розповів він.

На думку Михайла, потрібно діяти негайно і зараз.

«Ті, хто збираються на вулицях, це звичайні пересічні люди, вони, на жаль, не можуть вплинути на рішення політиків, але тут потрібно саме політичне рішення. Ми намагаємося привернути увагу насправді дійсно до того, що людина може померти у будь-який час», - зауважив активіст.

На думку росіянина, у Парижі насамперед французькі політики повинні скористатися усіма можливими засобами для тиску на російський режим.

«Звісно ми завтра прийдемо до посольства РФ у Парижі, оскільки воно тут, у Франції, одне із головних адресатів наших вимог. Подивимося, як надалі розвиватимуться події. Дуже хотілося би і ми сподіваємося на успішний результат, що не тільки Надія Савченко, а й інші українські та російські політв’язні будуть звільнені з тюрем», - зазначив представник Collectif Koltchenko.

Акція з підтримки Надії Савченко продовжиться у середу. О 19:30 вона відбуватиметься навпроти посольства РФ у Парижі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-