Проросійська опозиція закликає бойкотувати вибори в Молдові

Проросійська опозиція закликає бойкотувати вибори в Молдові

Укрінформ
Лідер проросійської «Нашої партії», мер молдавського міста Бєльци Ренато Усатий закликає опозиційні партії бойкотувати всенародні вибори президента, які можуть відбутися восени цього року.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Ми зустрінемося з усіма опозиційними партіями і маємо вийти з одним рішенням. Можливо, ми всі бойкотуватимемо ці вибори, що призведе до необрання президента. Хороший варіант. Не оберемо президента - це призведе до дострокових парламентських виборів», - заявив Усатий.

Він планує обговорити питання бойкоту президентських виборів з лідером Партії соціалістів Ігорем Додоном, який раніше наполягав на всенародному обранні президента, а також з керівником партії «Гідність і правда» Андрієм Нестасе, що також виступає за право громадян самостійно обирати президента.

Усатий назвав при цьому рішення Конституційного суду Молдови про повернення до всенародних виборів президента «скандальним».

Відповідно до рішення Конституційного суду, на посаду президента може претендувати будь-який громадянин Молдови, що досяг 40-річного віку. Ренато Усатому ж лише 37 років.

Раніше Конституційний суд виніс вердикт про повернення Молдови до процедури всенародного обрання президента. Інстанція визнала також неконституційною діючу процедуру обрання глави держави парламентом.

Згідно з Конституцією, дата чергових виборів президента має бути призначена впродовж двох місяців після закінчення мандату діючого глави держави, тобто до 24 травня цього року.

Нагадаємо, з 2000 року президента в Молдові обирає парламент. За кандидата на пост глави держави мають проголосувати не менш як 61 зі 101 депутата парламенту. Якщо президента не обирають після двох турів голосування, діючий глава держави зобов'язаний розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-