МЗС Польщі: Дії Венеціанської комісії використані в політичних цілях

МЗС Польщі: Дії Венеціанської комісії використані в політичних цілях

Укрінформ
Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський критично оцінив дії Венеціанської комісії у контексті витоку у польські ЗМІ проекту оцінки цим органом змін до закону про Конституційний суд Польщі - ще до їх офіційного оголошення.

Про це йдеться в листі Ващиковського на адресу генсекретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда, інформує кореспондент Укрінформу в Польщі.

«Хочу звернути вашу особливу увагу на неприємний випадок, що стався в рамках співпраці між польським урядом і Венеціанською комісією Ради Європи... З прикрістю стверджую, що дії Венеціанської комісії ще перед оголошенням висновків роботи були без жодних вагань використані в політичних цілях. Моє здивування додатково викликає той факт, що голова Венеціанської комісії негайно не відреагував на це заявою, якою б засудив витік і його використання у політичних цілях»,- йдеться в листі Ващиковського.

Міністр підкреслив, що часопис Gazeta Wyborcza, що «агресивно налаштований до польського уряду», вживаючи суперечливі формулювання у своїй статті, створив хибне враження, проект «Венеціанки» відображає погляди усіх її членів.

Ващиковський зазначив, що він «глибоко занепокоєний» фактом, що комісія не здійснила відповідних кроків, аби уникнути використання своїх оцінок як «політичного інструменту атаки на уряд, що є лояльним членом Ради Європи».

Раніше своє занепокоєння з приводу витоку інформації «Венеціанки» висловив президент Анджей Дуда.

Нагадаємо, 27 лютого опозиційне до чинної польської влади видання Gazeta Wyborcza оприлюднило проект висновків «Венеціанки» щодо змін до закону про Конституційний суд РП. В ньому, зокрема, наголошується, що уряд Польщі не може ігнорувати рішення Конституційного суду, а новий склад Сейму країни своїми рішеннями призвів до порушення стабільності КС. У висновках підкреслюється: якщо до КС Польщі ставлення з боку польської влади таким і залишатиметься, то можуть спостерігатися випадки недотримання принципів верховенства права, демократії і прав людини.

На початку лютого у Варшаві побувала делегація комісії на чолі з її головою Джанні Буккікіо. За результатами поїздки Венеціанська комісія підготує звіт, який буде предметом обговорення під час чергової пленарної сесії комісії 11-12 березня.

Торік на початку грудня низка неурядових організацій РП, зокрема Гельсінська фундація з прав людини, Головна адвокатська рада, Інститут права і суспільства, Центр громадянської освіти, Інститут публічних справ та інші звернулися до Венеціанської комісії оцінити запропоновані владою зміни до закону про КС Польщі. Зі схожим проханням наприкінці грудня до комісії звернувся і глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський.

Зміни до закону про КС Польщі президент РП підписав наприкінці грудня.

Застереження в опозиції та багатьох громадських організацій викликали рішення влади про призначення нових суддів до складу КС, а також ряд інших записів.

Представники чинної польської влади відкидають звинувачення, наголошуючи, що діяли в рамках чинного законодавства. Натомість, вони переконують, що своїми діями виправляють порушення при виборі суддів КС, яких припустилася попередня владна коаліція "Громадянської платформи" і Польської селянської партії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-