Кіпр хоче зробити турецьку офіційною мовою ЄС

Кіпр хоче зробити турецьку офіційною мовою ЄС

Укрінформ
Кіпр звернувся до головуючих у Раді ЄС Нідерландів з проханням зробити турецьку мову офіційною мовою ЄС.

Про це повідомляє видання Euobserver з посиланням на лист президента Кіпру Нікоса Анастасіадеса.

"Я пишу, щоб повідомити вам про рішення мого уряду активно добиватися введення турецької мови в якості офіційної мови Європейського Союзу", - пише президент Кіпру у листі.

Як зазначається, лист був направлений ще 17 лютого главі МЗС Нідерландів Берту Кундерсу та генеральному секретарю Ради ЄС Єппе Транхольм-Міккельсену.

"З огляду на можливість врегулювання кіпрської проблеми... з огляду на возз’єднання Кіпру настав час почати підготовку для використання Євросоюзом турецької мови в якості офіційної", - заявив Анастасіадес.

За його словами, Кіпр вже подавав таку заявку в ході своїх переговорів щодо вступу в ЄС в 2002 році.

Але тоді в ЄС рекомендували не наполягати на цій вимозі, беручи до уваги обмежений практичний ефект такого нововведення і значні витрати.

Представник Нідерландів зазначив, що Гаага "вивчить зміст прохання і вирішить, якими будуть подальші кроки". Він додав, що для регулювання мовного режиму потрібна одностайність серед членів ЄС.

Представник Туреччини наголосив, що рішення Кіпру є "дуже важливим, дуже позитивним жестом" для мирних переговорів щодо об'єднання Кіпру і для відносин Туреччини та ЄС загалом.

Нагадаємо, Кіпр був розділений з 1974 року, коли турецькі війська захопили північну частину країни після переворотів кіпрських націоналістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-