ЗМІ: Франція проводить таємні операції проти ІДІЛ у Лівії

ЗМІ: Франція проводить таємні операції проти ІДІЛ у Лівії

Укрінформ
Французькі спецслужби проводять таємні операції проти бойовиків ІДІЛ у Лівії.

Про це у середу пише одразу кілька французьких видань, посилаючись на джерела в спецслужбах, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наші колеги із Huffington Post Arabie повідомили, що французький командос прибув до Лівії на прохання та для підтримки начальника штабу Лівійської національної армії Халіфа Хафтара (Khalifa Haftar) в її боротьбі проти ІДІЛ», - пише франкомовне видання Huffington Post.

За даними ЗМІ, французькі спецназівці будуть проводити «спільні операції» з лівійськими колегами під командуванням полковника Саліма Абдалі у Бенгазі – головному форпості бойовиків ІДІЛ.

 Разом з тим, на прохання журналістів, представники Головного штабу ЗС Франції спростовують інформацію про участь французького спецназу в операціях проти бойовиків ІДІЛ на території Лівії. «Ми отримуємо багато дзвінків від журналістів з цього приводу, і відповідь є негативною. Французьких солдат в Лівії немає, тому ми відмовляємося офіційно підтверджувати цю інформацію», - сказав представник ГШ Франції. Скептицизм щодо цього також висловив колишній співробітник Генеральної дирекції зовнішньої безпеки Франції (DGSE), піддавши сумніву пряму участь у бойових діях французів.

Натомість авторитетне видання Le Monde пише, що Франція наносить по бойовикам у Лівії цільові точкові удари, готує і проводить таємні операції.

 «Зіткнувшись із загрозою з боку ІДІЛ, президент Франсуа Олланд зробив вибір на користь тактичної лінії протистояння шляхом ведення неофіційних військових дій у даний момент», - пише видання, додаючи, що передбачається залучення спеціальних сил у східній частині Лівії з середини лютого.

Крім того, кілька джерела також повідомили Le Monde, що таємні операції також проводить DGSE. Зокрема високопоставлений представник в міноборони заявив виданню, що Франція уникатиме відкритої військового участі в Лівії. «Ми повинні діяти обережно», - сказав він.

Метою таємних операцій Парижа та його союзників з Вашингтону та Лондону, вважають ЗМІ є недопущення розростання терористичних мереж у Лівії. Сьогодні терористи діють у прибережній зоні Лівії, яка розташована на відстані усього 350 км від італійського острова Лампедузаі та становлять серйозну загрозу нацбезпеці країн ЄС.

ЗМІ нагадали, що 19 лютого бойова авіація США завдала повітряного удару по табору бойовиків поблизу міста Сабратха. Внаслідок удару загинули десятки бойовиків, у т.ч. один з ватажків ІДІЛ Нуреддін Шушан. Згідно з даними Le Monde, операція була проведена на прохання Парижа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-