Валенса про роботу на контррозвідку: Доносів не писав

Валенса про роботу на контррозвідку: Доносів не писав

Укрінформ
Екс-лідер "Солідарності" Лех Валенса упродовж 1970-1976 років кілька разів контактував з контррозвідкою комуністичної Польщі, а також побував на розмовах у комендатурах міліції.

Про це він написав у своєму блозі, інформує кореспондент Укрінформу у Польщі.

"За вказівкою начальника з праці я мусив зустрітися, але не зі службою безпеки, а з контррозвідкою. Цих зустрічей було, можливо, п’ять до 1976 року. Пізніше було кілька формальних викликів до комендатури міліції, і я мусив туди прибути. Цих зустрічей також було близько п’яти до 1976 року", - констатував Валенса.

Водночас він запевнив, що на жодній із цих зустрічей з його боку не прозвучало жодне прізвище його соратників, не було жодних доносів.

Нагадаємо, напередодні Валенса визнав, що представники спецслужб комуністичної Польщі підробляли документи на нього і таким чином брали собі гроші, виділені на співпрацю з ним. Він визнав, що підписав при свідках "два документи", і це дало можливість представникам спецслужб отримувати для себе гроші упродовж тривалого часу.

В Інституті національної пам’яті Польщі відкрили для публічного вивчення нові документи про співпрацю Валенси з комуністичними спецслужбами. Ідеться, зокрема, про персональну папку Валенси з 90 різними документами і папку таємного співробітника з 279-ма документами зі звітами "Болека" (псевдонім Валенси – ред.) та представників служби безпеки за період 1970-1976 років.

Серед документів є 12 записів про нібито отримання Валенсою коштів за виконану роботу на суми від 500 до 1,5 тис. злотих упродовж 1971-1974 років.

Валенса був лідером профспілкового об’єднання "Солідарність", яке у 1980-х вело боротьбу за права робітничого класу, що в результаті призвело до падіння комуністичного режиму в Польщі і формування в 1989 році першого після Другої світової війни демократичного уряду країни. Упродовж 1990-1995 років Валенса був першим демократично обраним президентом Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-