Bellingcat назвав причетних до катастрофи MH17

Bellingcat назвав причетних до катастрофи MH17

Оновлено
Укрінформ
Група журналістів Bellingcat, яка займається розслідуванням катастрофи МН17, представила новий звіт щодо причин катастрофи Боїнга, у якому виклала детальну інформацію про російську бригаду, до якої, за даними активістів, належала установка "Бук-М1" та входили оператори установки. Bellingcat поклала відповідальність за збиття Боїнга на міністерство оборони РФ та президента РФ Володимира Путіна.

Про це йдеться у комплексному звіті, зробленому на основі аналізу відкритих джерел та опублікованому на сторінці Bellingcat.

"У звіті надано інформацію про 14 офіцерів 2-го дивізіону 53 бригади (частково приховавши їх обличчя), у тому числі про командирів розрахунку "Буків", що входили в дивізіон. Детально розказано про Сергія Борисовича Мучкаєва, командира 53-ої зенітно-ракетної бригади, а також вище керівництво, у тому числі про начальника ППО 20-ї гвардійської загальновійськової армії Олексія Золотова та про начальника ППО Західного військового округа Андрія Коханова. При цьому відповідальність за вбивство пасажирів МН17 зі зброї, представленої російським збройним силам, яка вірогідно управлялась російськими військовими, врешті лежить на Міністерстві оборони РФ і Верховному головнокомандувачі Збройних сил Росії Володимирі Путіні", - йдеться в узагальненні Bellingcat.

Загалом у звіті 5 розділів, кожен з яких містить окремий аспект діяльності 53-ої бригади. Bellingcat детально описали роль бригади у російських збройних силах, у тому числі підрозділів пов'язаних із "Бук-М1". Описуються солдати бригади та їх записи у соцмережах.

В опублікованій версії активісти приховали обличчя та імена цих військових. Однак, за даними Bellingcat, повна версія звіту передана Нідерландам, які очолюють міжнародну спільну слідчу групу.

Автори звіту зуміли визначити особи десяти офіцерів 2-го батальйону, один з яких міг віддати наказ. Однак хто саме це зробив, експерти Bellingcat наразі сказати не можуть, тому у звіті зазначені лише їхні імена та перші літери прізвищ, а обличчя на фотографіях навмисно розмиті. Проте точний склад екіпажу повинен бути відомий командиру батальйону та/або командиру бригади, тому що саме вони повинні були відібрати солдатів і офіцерів для управління "Буком", запевняють автори звіту.

Bellingcat вдалося встановити, що посаду командира батальйону в той період імовірно обіймав Дмитро Трунін. У свою чергу, його начальником, командиром 53-ї зенітно-ракетної бригади був Сергій Мучкаев. Автори розслідування припускають, що Мучкаев віддавав накази про переміщення 2-го батальйону і, зокрема, про транспортування ЗРК "Бук" на українську територію. Хоча, за оцінками експертів,чи самостійно приймав Мучкаев рішення про транспортування ЗРК на територію України - це знаходилося в компетенції вищого командування.

Експерти Bellingcat також дійшли висновку, що опосередковану відповідальність за катастрофу MH17 несуть вищі чини російської армії. Зокрема, командир зенітного ракетного з'єднання Західного військового округу (ЗВО) Олексій Золотов, командувачі 20 гвардійської загальновійськової армії ЗВО Олександр Лапін (до 8 липня 2014 року) та Олександр Чайко (з 8 липня 2014 року), начальник військ протиповітряної оборони (ППО) і авіації ЗВО Андрій Коханов, командувач військами ППО Сухопутних військ Збройних Сил (ЗС) РФ Олександр Леонов, командувач військами Західного військового округу Анатолій Сидоров, головнокомандуючий сухопутними військами РФ Олег Салюк.

Увінчують список міністр оборони РФ Сергій Шойгу з двома його першими заступниками - Валерієм Герасимовим і Аркадієм Бахіним. А також президент Росії Володимир Путін, який за Конституцією є верховним головнокомандувачем ЗС РФ. Всі ці люди були задіяні у прийнятті або виконанні рішення про перекидання військової техніки до російсько-українського кордону і на Україну, переконані автори розслідування.

"Згідно з ймовірним висновком про те, що російський "Бук" збив MH17, головну відповідальність за катастрофу літака "Малайзійських авіаліній" несе Міноборони РФ спільно з військовим командуванням та лідерами самопроголошених ДНР і ЛНР", - резюмують експерти Bellingcat.

Як повідомляв Укрінформ, раніше група активістів-розслідувачів Bellingcat, провівши власне дослідження на основі аналізу соціальних мереж та інших відкритих джерел, підготувала звіт, у якому ідентифікувала 20 російських військових, причетних до катастрофи Боїнга МН-17. Цей звіт з іменами та фотографіями військових група передала нідерландській прокуратурі. Раніше активістам Belligcat, вдалося встановити, що "Бук", яким було збито літак "Малазійських авіаліній", є російським комплексом, який перебував у складі 53 бригади, що дислокується біля Курська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-