Президент Естонії про Росію: Діалог це не політика, стримування - політика

Президент Естонії про Росію: Діалог це не політика, стримування - політика

Укрінформ
Естонський президент Тоомас Хендрік Ільвес у великому інтерв'ю газеті Eesti Paevaleht розповів про дії Росії в Сирії, зовнішню політику "східного сусіда", а також про присутність союзників по НАТО в Естонії.

Про це повідомляє Delfi.

"Загалом так, я бачу, що ці речі (цинічна зовнішня політика РФ і розширення її пропаганди в Західній Європі - ред.) супроводжують велику політику. Війна в Україні, яка підірвала договірні основи безпеки, закладені після Другої світової війни. Ми бачимо підривну політику в Молдові. Ми бачимо, що кордон Грузії знову відсунули на 1500 метрів", - сказав президент Естонії.

Він наголосив і на тому, які довготривалі наслідки - "підрив Європи" - мають російські бомбардування в Сирії: "Потік біженців. Люди з Алеппо втікають у Туреччину, і це означає, що знову поряд пара сотень тисяч біженців, які втікають у бік Греції".

Ільвес також з тривогою наголосив, що майже в усіх країнах Європи піднялися "ультраправі антиєвропейські, часто антиамериканські сили": "Ле Пен, АДН у Німеччині. Всі вони кажуть: геть ЄС, геть США, геть НАТО, геть гомосексуалістів. Вони проти європейського толерантного відкритого суспільства та інтеграції. У нас тут теж є всі ці елементи. Можливо, трохи менше протистояння США, але і воно є. Отже, так, я стурбований".

Виходячи з цього, Ільвес виступив проти вузької інтерпретації договору між НАТО і Росією від 1997 року, посилаючись на наявну там фразу про те, "що в нинішній ситуації з безпекою і в ситуації, яку можна передбачити, не розміщуватимуться масштабні постійні війська на території нових членів НАТО". Виходячи з цього, "деякі великі держави Європи", боячись "розсердити Росію", не хочуть відкрито говорити про те, що в Естонії могли б бути постійні бази або військові підрозділи, хоча на переговорах погоджуються з тим, що вони потрібні.

В сьогоднішніх умовах президент Естонії категорично проти цього: "Ситуацію з безпекою в 2016 році неможливо було передбачити 20 років тому". Нині, за словами президента, на території Естонії знаходиться тільки "рота американців і місія протиповітряної оборони НАТО, яка проводить ротацію, - бельгійці, данці, італійці, німці, поляки та інші".

"На Мюнхенській конференції звучало, що діалог з Росією можна розвивати тільки тоді, коли одночасно збільшать стримування. Я неодноразово говорив: діалог це не політика, стримування - політика", - резюмував Хендрік Ільвес. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-