Ліквідація Шенгену обійдеться в сотні мільярдів євро - дослідження

Ліквідація Шенгену обійдеться в сотні мільярдів євро - дослідження

Укрінформ
Ліквідація Шенгенської зони і відновлення контролю на внутрішніх кордонах ЄС матимуть драматичні наслідки для Європи і можуть коштувати Євросоюзу півтрильйона євро, а також спричинити падіння рівня життя.

Такого висновку дійшли аналітики фонду Bertelsmann, повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

«Протягом 10 років ВВП ЄС в цілому може скоротитися на 470 мільярдів євро», - підрахували експерти.

Одній лише Німеччині зниження темпів зростання через обмеження пересування всередині Шенгенської зони може загрожувати втратами у розмірі щонайменше 77 млрд євро у період з 2016-го по 2025 рік. Це у тому випадку, якщо вартість товарів, що ввозяться з інших країн, зросте лише на 1%.

А за умов песимістичнішого сценарію (зростання вартості на 3%) втрати можуть сягнути і 244 млрд євро для ФРН і 1,4 трлн євро для Євросоюзу.

«Якщо в Європі повернуться внутрішні кордони, це створить ще більший тиск на зростання, яке і так зараз слабке. Зрештою платити доведеться людям», - говорить голова правління фонду Bertelsmann Аарт де Геус (Aart De Geus).

«Більше того, якщо Шенген припинить своє існування, негативний економічний ефект відчуватиметься і за межами Європи», - попереджають автори дослідження, проведеного на замовлення фонду компанією Prognos AG. Зокрема, це зачепить США і Китай. У разі, якщо ціни на імпортні товари з ЄС для них зростуть на 1%, втрати країн становитимуть у період між 2016 і 2025 роками 91 млрд і 95 млрд євро відповідно; подорожчання на 3% виллється у втрати в розмірі 280 млрд євро. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-