ЄС готовий до

ЄС готовий до "війни" з монополією Газпрому

Укрінформ
Єврокомісія представила пакет заходів щодо підвищення енергетичної безпеки Євросоюзу. Його збираються розбити на 9 зон взаємодопомоги у разі збоїв у поставках газу.

Великий пакет заходів представили у вівторок на прес-конференції у Брюсселі заступник голови Єврокомісії з энергосоюзу Марош Шевчович і комісар ЄС з енергетики Мігель Аріас Каньєте, повідомляє DW.

За словами Шевчовича, "газова" співпраця з Росією буде розвиватися на комерційній основі і з повним дотриманням європейських законів.

Каньєте пояснив, що змусило взятися за енергетичну безпеку: "Після газових криз 2006 і 2009 років, за які мільйони людей страждали від холоду, ми сказали собі: "Ніколи більше!". В обох згаданих випадках, наголосив він, саме "Газпром" переривав поставки газу, що йдуть транзитом через Україну європейським споживачам.

Єврокомісія пропонує розділити весь Євросоюз на 9 регіональних зон, в межах яких і будуть налагоджені механізми взаємовиручки. З урахуванням наявних географічних, історичних та інфраструктурних реалій Німеччина утворила б єдину зону з Польщею, Чехією та Словаччиною. В іншу, наприклад, могли б увійти Литва, Латвія, Естонія та Фінляндія. У третю - Австрія, Італія, Угорщина, Словенія і Хорватія.

Пакет заходів, який ще належить затвердити Раді ЄС та Європарламенту, передбачає також посилення контролю Брюсселя над газовими міжурядовими угодами держав-членів ЄС з третіми країнами. Такі контракти будуть перевірятися на їх відповідність законам ЄС до їх підписання. Що ж стосується угод між приватними компаніями, то пропонується надалі автоматично інформувати регулятора, якщо строк контракту становить більш як однин рік і частка ринку постачальника перевищує 40 відсотків.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи підпадають під це правило діючі довгострокові контракти між "Газпромом" та німецькими фірмами, Мігель Аріас Каньєте відповів, що ні, оскільки зараз частка російського постачальника на ринку Німеччини нижче 40 відсотків. Але якщо буде реалізований проект газопроводу "Північний потік-2", то тоді, напевно, підпадуть, припустив єврокомісар.

Ще однією важливою складовою частиною поданого пакета заходів є стратегія щодо посиленого використання скрапленого природного газу (СПГ). Терміналів для його газифікації в ЄС вже чимало, завантажені на повну потужність, вони могли б на 43 відсотки забезпечити потреби Євросоюзу у блакитному паливі. Проблема - у браку постачальників, а також у відсутності необхідної газотранспортної інфраструктури.

У 2014 році Єврокомісія під враженням анексії Криму і військових дій на сході України провела стрес-тест системи газопостачання ЄС і дійшла висновку, що вона не захищена належною міроюі від можливих збоїв. Весь 2015 рік тривала робота над комплексом необхідних заходів, результати якої і були представлені наразі громадськості. Кінцева мета, за словами єврокомісара Каньєте, звучить так: "більше конкуренції, більше диверсифікації і нижчі ціни на європейському ринку газу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-