Павло Грод, президент Конгресу українців Канади
Зона вільної торгівлі з Канадою - це вихід українських експортерів на ринки всієї Північної Америки
Інтерв'ю 17.02.2016 11:00

- Це залежить від того, із ким говориш, і хто вплинув. Щодо цього російська пропаганда працює дуже ефективно. У Канаді вони вже перестають говорити про хунту та інші дурниці, але стверджують, що саме Україна не виконує мінські домовленості. Ставлять питання, чи ухвалив Київ зміни до Конституції, чи були проведені місцеві вибори на окупованих територіях...

ЗВТ ЯК СИГНАЛ КАНАДСЬКИМ ІНВЕСТОРАМ

- Чи роблять зараз українські канадці інвестиції в Україну?

- Процес іде, але, на жаль, досить повільно. І цьому є ряд причин, зокрема під владою Януковича зовсім не було довіри, також одразу після здобуття Україною незалежності деякі канадці вклали гроші і втратили великі суми - цей досвід теж не сприяє. Ми намагаємося дати інвесторам упевненість, адже є зацікавлені канадці. Ми також працюємо з урядом України, аби організувати в Канаді у червні великий форум по інвестуванню в Україну.

Україні безумовно потрібні канадські інвестиції, але також розширення ринків збуту для власної продукції. При чому йдеться не лише про сировину, але й про високоякісну техніку, яка раніше йшла майже винятково до Росії.

- Є думка, що договір про ЗВТ із Канадою Україні не вигідний, беручи до уваги конкурентоздатність обох економік. Все ж, чи потрібна Україні ця угода?

- Безперечно, потрібна! По-перше, це суттєво додасть віри канадським інвесторам в український ринок, по-друге, дасть можливість українським виробникам продавати свої товари в Канаду без мит.

- Теоретично - так, але насправді є дуже багато квот, які Україна швидко заповнює...

- Треба дивитися на загальний потенціал. ОК, ці квоти були вичерпані і ринки, безперечно, відкриті не повністю, але слід розуміти інші можливості. Зокрема, дуже вигідною може виявитися переробка української сировини в Канаді з подальшим продажем кінцевого продукту до США. Ми хочемо, аби українські експортери бачили ситуацію ширше, ніж просто продаж чогось до Канади. Отримавши умови, підприємці знайдуть шляхи збуту продукції через Канаду на весь північноамериканський ринок.

- Така загроза існує. При чому рік назад її не було, але з того часу Росія почала активніше працювати в Канаді, з'явилося більше фінансованих нею безкоштовних газет. Стало помітно, що Москва розцінює Канаду як загрозу, і намагається протидіяти нам. У Канаді є різні фейкові російські організації, які мають одну мету - не працювати на користь російської громади, а протидіяти українській.

- КУК якось бореться із російською пропагандою?

- Поки що вона досить несерйозна та недозріла, але щораз робиться більш ефективною. Добре, що канадці дивляться на світ досить об'єктивно. Вони розуміють, що Росія веде війну проти України, і що правда на нашій стороні. Уряд Канади це теж чудово розуміє, російська пропаганда дуже мало впливає на нього. Втім, це не значить, що Росія не може впливати по-іншому.

- Яким чином взаємодіють українська та російська громади в Канаді?

- Досить неформально. Ми беремо участь у деяких їхніх заходах, вони іноді приходять на наші. Коли із Росії приїздять активісти, або ті, хто вже не може жити в Росії, ми з ними зустрічаємося і заводимо контакти. Цікаво, що члени української російськомовної громади Канади за останні два роки зрозуміли, що їм дуже тяжко жити у російськомовному середовищі, бо воно стало вороже ставитися до українців. Тож подібно до того, як Росія об'єднала Україну, із закордонною громадою вона зробила те саме: тепер значно більше російськомовних українців стали ближчими до старої україномовної еміграції. Російськомовні українці раніше відчували себе менш комфортно серед нас, але за останні два роки ми знайшли спільну мову.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-