Мінфін Росії прогнозує 15 років застою, якщо не буде реформ - ЗМІ

Мінфін Росії прогнозує 15 років застою, якщо не буде реформ - ЗМІ

Укрінформ
До 2030 року російська економіка буде знаходитися в застої, якщо не будуть проведені реформи.

Про це пише газета "Ведомости" у понеділок, 15 лютого, з посиланням на прогноз міністерства фінансів.

Згідно з розрахунками відомства, при збереженні ціни на нафту на рівні 40 доларів за барель (у реальному вираженні, тобто при коригуванні з урахуванням інфляції) до 2030 року економіка РФ буде рости на 1-1,3 відсотка на рік.

При цьому в 2016 році очікується скорочення на 0,8 відсотка, а в 2017 році - відновлення зростання, в результаті чого реальний розмір ВВП досягне рівня 2014 року через три роки. У цьому випадку загальний ріст економіки до 2030 року становитиме 13 відсотків, що дорівнює показнику періоду з 2011 по 2013 рік.

Як пояснив "Ведомостям" представник Мінфіну, такий розвиток економіки є інерційним сценарієм без структурних реформ. За його словами, є і сценарії, пов'язані з реалізацією реформ, і відомство вважає їх більш правильними для Росії.

Як уточнив чиновник, мова йде про внутрішні розрахунки міністерства, та офіційного довгострокового прогнозу у даний момент немає.

Разом з тим представник відомства висловив сподівання, що найбільш імовірним стане цільовий сценарій Мінфіну, який дозволить економіці досягти темпу зростання у 2-3 відсотки. За його словами, для цього необхідно подорожчання нафти до 50 доларів за барель у реальному вираженні на весь період, але насамперед - структурні зміни в економіці, в тому числі "підвищення віддачі на капітал за рахунок зростання продуктивності праці, випереджальне зростання зарплат, і, як результат, збільшення частки інвестицій у ВВП".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-