Мюнхен: Розбіжності між сунітами і шиїтами роздуваються політиками - Могеріні

Мюнхен: Розбіжності між сунітами і шиїтами роздуваються політиками - Могеріні

Укрінформ
Глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні впевнена, що розбіжності між сунітами і шиїтами надумані, і є небезпечним розпалюванням вогню з політичною метою.

Про це вона заявила на 52 Мюнхенській конференції з питань безпеки у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я не вірю в існування конфесійних розбіжностей; суніти і шиїти впродовж багатьох століть на території однієї і тієї ж країни проживали мирно й не було ніколи проблем», - сказала верховний представник Європейського союзу із закордонних справ і політики безпеки, висловивши переконання, що «ця карта зараз використовується в політичних цілях».

«Це дуже небезпечно. Для всіх регіонів, де проживають мусульмани, це гра з вогнем, нам потрібно цей вогонь загасити, поки він не розгорівся», - підкреслила представник Брюсселю.

За її словами, з точки зору Європи важливо, щоб не лише Іран, Саудівська Аравія, інші країни Перської затоки знайшли шляхи врегулювання потенційних конфліктів і конкуруючих інтересів. Важливо знайти баланс, який дасть змогу будь-якій країні в регіоні повною мірою реалізувати свій суверенітет. «Тому для нас дуже важливо, щоб сирійці самі визначили своє майбутнє, це не геополітична гра», - сказала Могеріні. 

Вона вважає, що поки зберігається боротьба за вплив між двома регіональними державами (Іраном і Саудівською Аравією), цієї мети не вдасться досягти, «але можна управляти цими відносинами на основі співпраці, що дозволить населенню регіону повністю скористатися своїм суверенітетом».

Могеріні зазначила, що зараз Європа і Іран прагнуть відкрити нову главу в їх відносинах. Але з точки зору Європи, США, міжнародного співтовариства важлива середньострокова перспектива: що з себе являтимуть Іран, регіон через 10 років, який  вигляд матимуть відносини між Перською затокою і Близьким Сходом на той час.

«Ядерна угода може стати ключем для створення абсолютно нового майбутнього», - оптимістично завершила  Могеріні й закликала «інвестувати в політичну мужність». 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-