Мюнхен: Кібератаки стали

Мюнхен: Кібератаки стали "зброєю масового підриву" у гібридних війнах

Укрінформ
Загроза кібератак, особливо таких, що керуються чи фінансуються державами та застосовуються як інструмент примусу своїх супротивників, є серйозним викликом і вимагають негайного реагування.

Про це заявив міністр закордонних справ Нідерландів Берт Кундерс під час виступу на круглому столі з питань кібербезпеки в рамках заходів Мюнхенської конференції з безпеки, повідомляє сайт уряду Нідерландів.

Як приклад такої загрози Кундерс навів хакерську атаку, якої зазнали енергопостачальники України у грудні минулого року.

"Найбільше мене турбує те, що багато з цих кібероперацій, схоже, фінансуються, якщо не проводяться державами. Можна з упевненістю припустити, що ці кампанії використовуються в політичних конфліктах як інструмент примусу опонента. Нещодавно електромережа України була уражена скоординованою кібероперацією, яка порушувала роботу системи протягом кількох годин", - сказав він.

За словами Кундерса, кіберкампанії є потужним інструментом, оскільки напряму вражають функціонування ключових цивільних систем. "Кіберкампанії стали "зброєю масового підриву" в існуючих конфліктах як частина гібридних військових кампаній", - сказав він.

Кундерс також зазначив, що в останні роки стається все більше атак на цивільні об'єкти, такі як, наприклад, кібератаки на компанію Sony або французький телеканал TV5. "Ми також знаємо, що терористичні групи активно намагаються розвинути свої кіберможливості", - зазначив він.

Міністр наголосив, що Нідерланди виступають за започаткування додаткових ініціатив та створення спільної нормативної бази, яка б регулювала поведінку країн у кіберпросторі. "Ми не можемо дозволити собі чекати "кібер 9/11", коли ми почнемо сприймати це серйозно. Зараз світова спільнота ще має можливість взятися за цю проблему та запобігти подальшій ескалації", - зазначив він.

Кундерс також запропонував створити Глобальну комісію з питань стабільності у кіберпросторі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-