Смоленська трагедія: у Польщі судитимуть п'ятьох екс-урядовців

Смоленська трагедія: у Польщі судитимуть п'ятьох екс-урядовців

Укрінформ
Окружний суд Варшави відмовився закрити справу проти п’яти польських державних чиновників, зокрема екс-глави канцелярії прем’єр-міністра Польщі Томаша Арабського, за неналежне виконання обов’язків при організації трагічного польоту президента Леха Качинського до Смоленська 10 квітня 2010 року.

Таким чином, суд відхилив прохання окружної прокуратури варшавської дільниці Прага, яка ініціювала закриття слідства у зв’язку з відсутністю складу злочину, інформує власний кореспондент Укрінформу в Польщі.

Суд у справі п’ятьох чиновників канцелярії екс-прем’єра Дональда Туска розпочнеться 31 березня. Справу вестимуть троє суддів, оскільки вона стосується безпрецедентної авіакатастрофи і вважається досить складною.

На Арабського, якого нещодавно глава МЗС РП Вітольд Ващиковський достроково звільнив з посади посла Польщі в Іспанії, двох інших представників канцелярії тодішнього глави уряду, а також двох колишніх польських дипломатів в Москві, подали до суду родичі п’ятьох жертв Смоленської катастрофи.

Нагадаємо, на світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Міжнародний авіаційний комітет у Москві, а також польська урядова комісія тодішнього глави МВС РП Єжи Міллера, попри часткові розбіжності у відповідальності сторін, основними причинами катастрофи назвали помилки пілотів президентського літака. Незабаром правляча коаліція партії PiS, яка вважає ці висновки обох комісій хибними, планує відновити нове урядове розслідування Смоленської катастрофи. У PiS не виключають, що причиною авіакатастрофи могло стати спрацювання вибухового пристрою на борту літака.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-