Референдум щодо устрою в Австралії не на часі – прем’єр-міністр

Референдум щодо устрою в Австралії не на часі – прем’єр-міністр

Укрінформ
Новий імпульс дебатам про зміну політичного устрою країни на республіканський має дати громадськість, а не політики, оскільки в іншому разі він буде приречений на поразку.

Про це заявив прем’єр-міністр Австралії Малкольм Тернбулл, повідомляє The Guardian.

«Жоден політик - ні прем'єр-міністр, ані лідер опозиції - не можуть зробити Австралію республікою. Тільки австралійські громадяни можуть домогтися цього через референдум… Для цього імпульс до змін має бути дуже сильним і популярним. Повинне бути розуміння, що прийшов час. Наразі перед Австралією стоїть набагато більше термінових завдань, ніж перетворення на республіку», - сказав Тернбулл.

Водночас він наголосив, що вітає голоси, віддані на підтримку республіканської ідеї, та, як глава уряду, контролюватиме силу цієї підтримки і не хоче повторювати помилки минулого, коли сам привів громадян до референдуму 1999 року, де відхід від монархічного устрою не отримав достатньої підтримки.

«Один з уроків, які я виніс, будучи головою республіканського руху в минулому: якщо питання переходу до республіки розглядається як політична мета і нав’язується згори, воно приречене на поразку. Для того, щоб отримати імпульс низів, - до речі, наприкінці 90-х він був сильнішим аніж зараз - потрібна масова підтримка. Це не те питання, де уряд може щось зробити, навіть якщо захоче. Одного разу я вже довів справу республіки до поразки. І не маю жодного бажання робити це знову», - зазначив прем'єр-міністр.

За його словами, "якщо дійсно є намір зробити Австралію республікою, то має впевненість, що спосіб і терміни референдуму сприятимуть успіху, що він об’єднає, а не розділить австралійців».

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Дня Австралії 26 січня, прем’єри семи із восьми австралійських штатів і ключові міністри уряду Австралії підтримали петицію про відхід від монархічної форми правління на чолі з британською королевою та перехід на республіканський устрій із виборним головою держави із числа австралійських громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-