Канада збирається зняти частину санкцій з Ірану

Канада збирається зняти частину санкцій з Ірану

Укрінформ
Зважаючи на укладення з Тегераном угоди щодо згортання ним ядерної програми, Канада скоро почне поступово знімати із Ірану санкції.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час дебатів у парламенті повідомив міністр закордонних справ Канади Стефан Діон.

«Канада скасує свої санкції стосовно Ірану, але зберігатиме рівень недовіри до режиму, що загрожує правам людини, є недружнім до наших партнерів, особливо Ізраїлю, та не має отримати доступу до ядерної зброї. Ми зробимо це із широко розплющеними очима», - сказав Діон.

За його словами, скасування санкцій стало можливим після досягнення історичної угоди із Тегераном, що значно обмежила його можливості проведення ядерних досліджень.

«ООН дійсно звернулася до своїх членів із закликом зняти із Ірану санкції, накладені для того, аби не дозволити Тегерану використати ядерну зброю у військових цілях» , - пояснив міністр.

Він не вказав жодних часових рамок, але наголосив, що скасування санкцій не відбудеться миттєво і проходитиме у координації із іншими країнами.

«Ми узгоджуватимемо це із нашими союзниками. Вони підтримують санкції аби упевнитися, що Іран не отримає доступу до ядерних військових технологій. Ми дуже відповідально поставимося до цього», - підкреслив Діон.

Міністр також піддав критиці жорстку позицію попереднього Консервативного уряду Канади щодо Ірану.

«Підхід попереднього уряду був ідеологічним і нераціональним. Тепер, перебуваючи в опозиції, Консерватори пропонують Канаді залишитися самотньою у збереженні санкцій, які шкодять важливим галузям нашої економіки», - зазначив очільник зовнішньополітичного відомства.

Натомість опозиція різко розкритикувала прагнення уряду до налагодження стосунків із Іраном.

«Іран продовжує бути спонсором тероризму, продовжує дотримуватися державної політики, що заперечує право держави Ізраїль на існування. Тегеран продовжує переслідувати людей. Зараз не час переглядати або знімати санкції з держави, що досі не хоче співпрацювати із іншими країнами», - розповів тіньовий міністр закордонних справ Тоні Клемент.

Нагадаємо: раніше Стефан Діон уже заявив про бажання відновити посольство Канади в Ірані, зачинене у 2012 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-