Штайнмайєр впевнений у законослухняності Ірану

Штайнмайєр впевнений у законослухняності Ірану

Укрінформ
Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр "зітхнув з полегшенням, оскільки впевнений у готовності Тегерана повністю виконувати зобов'язання перед міжнародним співтовариством.

Про це він заявив пізно ввечері в суботу перед «історичним днем» зняття санкцій з Ірану, передає кореспондент Укрінформу.

"Вже сьогодні у нас є впевненість, що Іран буде дотримуватися і в повному обсязі реализовувати всі досягнуті у Відні домовленості", - заявив Штайнмайєр.

Він зазначив, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) підтверджує, що більше двох третин центрифуг демонтовані, у тому числі ядро реактора в Араку, і збагачений уран вивезений з країни.

“Іранська ядерна програма буде тепер на багато років піддана суворим технічним обмеженням і безперервного моніторингу. Тим самим надійно виключається можливість створення Іраном ядерної зброї", - сказав міністр.

“У регіоні, який потерпає від криз і конфліктів, багато хто може зітхнути з певним полегшенням. Принаймні, в осяжному майбутньому відвернена реальна небезпека ядерної гонки озброєнь у регіоні", - вважає дипломат.

Зняття економічних і фінансових санкцій дає Тегерану шанс налагодити стосунки зі світом, "навіть якщо жевріють інші розбіжності та конфлікти інтересів".

"Сьогодні ми маємо право говорити про історичне досягнення дипломатії", - підкреслив глава МЗС ФРН, зазначивши, що це і для нього особисто "великий момент". Він упевнений, що вирішення іранської кризи дає шанси для мирного розв'язання цих та інших актуальних конфліктів і криз у регіоні, в тому числі в Сирії, відкриваючи нові можливості для налагодження добросусідських відносин між державами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-