Визволення Мосулу від ІДІЛ відкладається - віце-прем'єр Курдистану

Визволення Мосулу від ІДІЛ відкладається - віце-прем'єр Курдистану

Укрінформ
Довгоочікувана кампанія з повернення міста Мосула на півночі Іраку з-під контролю "Ісламської держави" навряд чи відбудеться цього року.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на віце-прем'єр Курдистану Кубада Талабані.

"Я не думаю, що наступ на Мосул може статися в цьому році. Я не думаю, що Збройні сили Іраку готові, і я не думаю, що коаліція впевнена в здатності всіх вчасно бути готовими до наступу в цьому році", - заявив агентству віце-прем'єр автономії.

Як зазначає Reuters, очолювана США коаліція працює над навчанням і відновленням боєздатності іракських сил безпеки після захоплення Мосула та інших районів півночі країни в ході наступу в червні 2014 року.

Ірак значно покладався на те, що парамілітарні групи шиїтів, а також курдське ополчення Пешмерга зможуть відкинути ІД, однак з іншого боку це призвело б до нового витка міжетнічного і міжконфесійного протистояння, оскільки Мосул є переважно сунітським містом.

Влада Курдистану заявляє, що підтримає наступ на сили ІД для повернення Мосула, проте ключову ініціативу в цьому все ж повинна взяти на себе іракська армія.

"Ми готові зробити свій внесок у будь-який наступ для звільнення Мосула, але я думаю, що несправедливо очікувати, що ми візьмемо на себе левову частку", - сказав Талабані, додавши, що ще зарано міркувати про роль курдів у цій можливої операції.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді пообіцяв, що бойовики будуть вигнані з країни в 2016 році.

Мосул є найбільшим містом під контролем "Ісламської держави" і вважається другим за величиною в Іраку.

Іракський Курдистан - курдське державне утворення у складі Іраку. За новою конституцією Іраку має статус широкої автономії, зокрема власні збройні сили, і центральній іракській армії заборонено входити на територію Курдистану.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-