У Франції шукають винних у трагедії з випробуванням медпрепарату

У Франції шукають винних у трагедії з випробуванням медпрепарату

Укрінформ
Фахівці Міністерства охорони здоров’я Франції спільно з правоохоронцями з’ясовують причини непередбачуваних наслідків застосування нового знеболювального препарату, у результаті клінічних випробувань якого п’ятьох французів госпіталізували, а один впав у кому.

Про це заявила міністр охорони здоров’я Франції Марісон Турен, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Стався безпрецедентний інцидент, унаслідок клінічних випробувань знеболювального препарату одна людина впала у кому, ще п’ятеро було госпіталізовано напередодні у лікарні Ренні. Ми ретельно вивчаємо причини цього випадку», - сказала Турен.

За її словами, медичні дослідження з липня 2015 року проводяться компанією Biotrial на базі центру в Ренні за участю фахівців португальської фармацевтичної компанії Bial. У ході терапевтичних досліджень до препарату було включено молекули природної речовини, покликаної полегшити біль і тривогу. У проекті брала участь група добровольців, шістьом з них - це чоловіки віком 28-49 років - стало зле.

«Ці люди почали приймати препарат у четвер, 7 січня, у неділю в терміновому порядку було госпіталізовано першого. Його стан різко погіршився і згодом стався удар, він впав у кому, його мозок помер», - повідомив головний лікар університетської лікарні у Ренні професор П'єр-Жиль Еден. Він додав, що ще четверо чоловіків з неврологічними розладами різних ступенів тяжкості були госпіталізовані.

«Ми не можемо встановити їм точний діагноз. Намагаємося контролювати ситуацію за допомогою інших медикаментів. Хоча протиотрути від нового препарату не існує», - сказав професор, зазначивши, що п’ятий доброволець перебуває у лікарні під наглядом, його стан задовільний. Усі потерпілі знаходяться у неврологічній реанімації, їх відвідують родини.

Медики ретельно перевіряють стан здоров’я інших добровольців.

Розслідуванням інциденту займаються правоохоронці, фахівці Генеральної інспекції з соціальних питань (IGA) і представники Національного агентства безпеки лікарських засобів (MSNA). За попередніми даними, вони ретельно перевіряють лабораторію Biotrial. У 2014 році лабораторія була предметом двох профілактичних оглядів, результати яких задовольнили перевіряючі органи. Biotrial має відповідні дозвільні документи і була створена у 1989 році. У ній працює близько 300 фахівців. Португальська фармацевтична компанія Bial є лідером-виробником у своїй країні, має відповідні європейські сертифікати та тривалу міжнародну практику.

Прокуратура Парижа порушила кримінальну справу за підозрою у ненавмисному нанесенні травм.

Щороку тисячі добровольців, нерідко студентів, беруть участь у клінічних випробуваннях, щоб заплатити за свою освіту. Нещасні випадки дуже рідкі. Зокрема, у 2006 році у Лондоні були госпіталізовані шість чоловік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-