Молдавська коаліція проігнорувала президентського кандидата у прем'єри

Молдавська коаліція проігнорувала президентського кандидата у прем'єри

Укрінформ
Представники парламентської коаліції Молдови (55 депутатів) представили президенту Ніколае Тімофті власного кандидата на пост прем'єр-міністра.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові, кандидатом висунули діючого міністра інформаційних технологій Павло Філіпп.

Інформацію про це підтвердили і керівник прес-служби президента Влад Цуркану, і представник Демократичної партії, депутат Серджіу Сирбу на своїй сторінці у Фейсбуці.

В адміністрацію президента представлені три документи: заява лідера Демпартії Маріана Лупу, в якій він висловлює здивування висуненням на пост прем'єра генсека адміністрації президента Іона Педурару, декларація, що підтверджує існування парламентської коаліції, а також петиція про висунення Павла Філіппа.

Напередодні президент Ніколае Тімофті підписав указ про призначення кандидатом у прем'єри генерального секретаря президентської адміністрації Іона Педурару, замість запропонованого раніше коаліцією бізнесмена Влада Плахотнюка.

Згідно з Конституцією, впродовж 15 днів кандидат зобов'язаний представити парламенту для затвердження номінальний склад Кабміну і урядову програму діяльності до 2018 року, а також заручитися підтримкою щонайменше 51 (зі 101) депутата парламенту.

Нагадаємо, урядова криза в Молдові спалахнула 29 жовтня минулого року після відставки уряду під керівництвом ліберал-демократа Валеріу Стрільця.

Кандидатом у прем'єри 21 грудня минулого року був призначений колишній глава уряду, бізнесмен Іон Стурза, проте парламент проігнорував цю пропозицію, оскільки засідання не відбулося через відсутність кворуму.

Згідно з Конституцією, для затвердження уряду необхідні голоси 51 (зі 101) депутата парламенту.

Крайній термін затвердження уряду – 29 січня цього року. Якщо кандидатура Іона Педурару не буде затверджена, то президент має право розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-