Чалий про виступ Обами: США підтвердили чітку позицію на захист України

Чалий про виступ Обами: США підтвердили чітку позицію на захист України

Укрінформ
Глава американської держави і уряд Сполучених Штатів підтвердили чітку позицію на захист суверенітету, територіальної цілісності й демократичного розвитку України.

Таку оцінку висловив у коментарі Укрінформу за підсумками виступу Президента США перед Конгресом Посол України в Вашингтоні Валерій Чалий.

"Я би виділив три основних моменти стосовно України й наших національних інтересів. По-перше, це чіткий сигнал сталої підтримки нашої країни та збереження фокусу уваги на питаннях безпеки України", - наголосив дипломат.

Він зауважив, що це особливо важливо на тлі оцінок деяких експертів, які вважали, що фокус уваги США може повністю переміститися на Сирію.

"Президент Обама підкреслив, що Україна залишається у фокусі", - констатував Чалий.

По-друге, як зазначив посол, у промові президента Обами простежується зв`язок з тим, що говорив у 2014 році перед Конгресом США глава Української Держави.

"Тоді Петро Порошенко сказав, що в Україні вже є демократія, її треба тільки захистити", - уточнив глава української місії.

Зараз же, за його словами, "американський президент підтвердив, що допомога Україні у захисті її демократії дійсно зміцнює міжнародний порядок, на якому базується, в тому числі, безпека Сполучених Штатів".

"Тобто, глава Білого дому "підкреслив взаємозалежність світового порядку та безпеки США з розв'язанням проблеми агресії проти України", - уточнив посол.

Третій момент, на який звернув увагу Чалий "як безпосередній свідок промови американського президента в Конгресі", це відчуття сталої міжнародної підтримки нашої країни.

"Після виступу мої колеги-посли з багатьох країн – і європейських, і африканських, і латиноамериканських, і Азії – привітали Україну з такими сигналами на підтримку нашої держави", - сказав він.

Крім того, Посол України звернув увагу на оприлюднення офіційних роз'яснень адміністрації США слів Обами, які викликали дискусії серед експертів, а також на виступ держсекретаря Керрі, який зазначив, що в Європі США разом із союзниками непорушно підтримують демократичну суверенну Україну.

"Можна дати однозначну оцінку: українські інтереси знайшли відображення у виступі Президента Сполучених Штатів і позиції США в цілому", - підсумував Валерій Чалий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-