Міжнародні організації журналістів поскаржилися на Польщу до РЄ

Міжнародні організації журналістів поскаржилися на Польщу до РЄ

Укрінформ
Товариство європейських журналістів, Міжнародна федерація журналістів, Європейська федерація журналістів і Комітет захисту журналістів звернулися до Ради Європи з приводу ситуації навколо ЗМІ у Польщі.

Про це поінформував речник Ради Європи Ендрю Каттінг, повідомляє варшавський кореспондент Укрінформу.

В листі міжнародні організації наголошують, що зміни до законів про ЗМІ передбачають “позбавлення публічного радіо і телебачення (в Польщі – ред.) гарантій незалежності”, що є порушення норм Ради Європи. Вони наголошують, що запропоновані зміни є “поверненням до безпосереднього контролю державою над стратегічною і редакційною політикою публічних медіа, на що неможливо погодитися у справжній демократії”.

У листі є заклик до правлячої у Польщі партії “Право і Справедливість” (PiS) “негайно відмовитися від запропонованих законодавчих змін”.

У реакції на цей лист заступник міністра культури і національної спадщини Польщі Кшиштоф Чабанський, який відповідає за реформи публічних ЗМІ у Польщі, закинув їм непоінформованість у питанні реформ ЗМІ в Польщі і хибну їх оцінку.

“Це – порушення журналістських стандартів, які насамперед вимагають перевірити інформацію, а пізніше коментувати. Ці організації не захотіли довідатися про плани уряду, познайомитися із законопроектом, хоча могли це зробити”,- наголосив Чабанський.

Сейм та Сенат Польщі до 31 грудня силами депутатів провладної фракції партії "Право і Справедливість" (PiS) схвалили зміни до закону про Національну раду з питань радіо і телебачення (KRRiT), які повинен підписати президент країни. Проти внесення змін протестували опозиційні партії парламенту, а також журналістські організації та міжнародні інституції. В опозиції закидають провладній коаліції, що вони намагаються політизувати і підпорядкувати собі публічні ЗМІ. Влада відкидає усі звинувачення, наголошуючи, що ці зміни є тимчасовими до повного реформування національних ЗМІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-