Ще дві країни розірвали відносини з Іраном

Ще дві країни розірвали відносини з Іраном

Укрінформ
Ще дві сунітські країни – Бахрейн та Судан – вирішили розірвати дипломатичні стосунки із шиїтським Іраном через конфлікт Тегерану та Ер-Ріаду.

Про це повідомляє Reuters.

«Саудівська Аравія згуртувала сунітських прибічників на свою підтримку у дипломатичній суперечці із Іраном. Це ще більше поглиблює релігійний розкол на Середньому Сході після страти Ер-Ріадом відомого шиїтського проповідника», - пише Reuters.

Водночас Об’єднані Арабські Емірати, в яких проживають тисячі іранців, лише частково послабили свої стосунки із Іраном, а інші арабські країні, зокрема Кувейт, Катар і Оман, вирішили дотриматися нейтралітету.

При цьому Іран звинуватив Саудівську Аравію у використанні нападу на посольству як «вибачення» для розірвання відносин та поглиблення релігійних суперечностей.

Своєю чергою міністр закордонних справ ОАЕ Анвар Гангаш заявив, що Ірану не слід втручатися у арабські справи та виступати у ролі захисника арабів-шиїтів.

«Арабський світ – це не місце для грубого втручання… Іран не має права захисту або юрисдикції над великою кількістю арабів через якісь релігійні причини», - сказав Гангаш.

Нагадаємо: в суботу Саудівська Аравія стратила 47 чоловік, серед яких відомого шиїтського проповідника Німр аль-Німра. Це викликало хвилю протестів по всьому світу, кульмінацією яких стало захоплення протестувальниками посольства Саудівської Аравії у Ірані. У відповідь на це Ер-Ріад вирішив розірвати дипломатичні стосунки із Тегераном, припинити авіасполучення та торгівлю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-