Ващиковський: Слова Єврокомісарів про ЗМІ кидають тінь на Польщу

Ващиковський: Слова Єврокомісарів про ЗМІ кидають тінь на Польщу

Укрінформ
Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський покритикував Єврокомісара з питань цифрової економіки та інформаційного суспільства Гюнтера Еттінгера за його слова про загрозу для свободи ЗМІ в Польщі.

Про це він заявив в інтерв’ю телеканалу tvn24.

“Я також висловлюю занепокоєння виступами того чи іншого Єврокомісара (Еттінгера і Тіммерманса. – Ред.), який, не знаючи ситуації у країні і не маючи доступу до документів, оскільки їх ще не прийнято або які ще не перекладено, вже на шпальтах якихось ЗМІ висловлює занепокоєння. Політика не здійснюється таким чином. Вважаю, що Єврокомісар Еттінгер мав би право висловлюватися з цього приводу, якби він отримав повне досьє, мав би доступ до документації, знав, яким є контекст змін до законів, і тоді мав би з’ясовувати ситуацію через нормальні дипломатичні канали з урядом”, - заявив Ващиковський.

На його думку, останні заяви єврокомісарів у ЗМІ “не сприяють відносинам між Єврокомісією і Польщею”.

Глава польського зовнішньополітичного відомства наголосив, що наразі не звільнено жодного керівника ЗМІ, дехто сам вирішив піти у відставку, тому незрозуміло на якій підставі Еттінгер висловлює занепокоєння.

“Мене турбують слова Єврокомісарів, бо це створює хибний образ Польщі, створюється враження про велику дискусію, що кидає тінь на Польщу”, - констатував Ващиковський.

Нагадаємо, Еттінгер у недільному інтерв'ю виданню Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung наголосив на необхідності поставити під контроль Єврокомісії ситуацію з ухваленням змін у Польщі до законів про ЗМІ. Раніше віце-президент комісії ЄС Франс Тіммерманс у листі на ім’я глав міністерств закордонних справ та юстиції Польщі висловив своє занепокоєння реформою державних ЗМІ і попередив Варшаву про неприпустимість обмеження свободи ЗМІ.

Сейм та Сенат Польщі до 31 грудня силами депутатів провладної фракції партії "Право і Справедливість" (PiS) схвалили зміни до закону про Національну раду з питань радіо і телебачення (KRRiT). Проти внесення змін протестували опозиційні партії парламенту, а також журналістські організації та міжнародні інституції. В опозиції закидають провладній коаліції, що вони намагаються політизувати і підпорядкувати собі державні ЗМІ. Влада відкидає усі звинувачення, наголошуючи, що ці зміни є тимчасовими до повного реформування національних ЗМІ.

Зміни, зокрема, передбачають зменшення впливу KRRiT на призначення керівних органів державних ЗМІ, скорочення каденції керівництва та членів спостережних рад TVP і Польського радіо, а також призначення нових членів спостережних рад міністром держмайна країни. Ці норми мають функціонувати до введення нової організації національних ЗМІ, що передбачає здійснити правляча коаліція.

Вже після Нового року на знак протесту проти дій влади у відставку подали директори телеканалів TVP1, TVP2, TVP Kultura, а також телевізійного інформагентства TVP. Журналісти Польського радіо "Jedynka", яке також потрапляє під дію закону, з 1 січня на знак протесту щогодини ставили в ефір гімн Польщі та гімн ЄС.

За планами влади, польські державні ЗМІ після реформування повинні будуть акцентувати свою роботу на сферах культури, освіти, історичної політики, промоції Польщі і підтримання позитивної марки країни у світі.

Фото: radiopolsha. pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-