Погодна аномалія: на Північному полюсі температура піднялася вище нуля

Погодна аномалія: на Північному полюсі температура піднялася вище нуля

Укрінформ
Цьогорічна аномально тепла зима, ефект якої відчуває населення усього світу, дісталася і до Північного полюсу, де температура у новому році піднялася вище нуля.

Про це пише CBC News.

«Техас, Австралія та Англія – лише деякі регіони, що відчули цього місяця екстремальну погоду, зокрема торнадо, лісові пожежі та паводки. Тепер прогноз говорить, що температура і на Північному полюсі підніметься значно вище нормальної», - йдеться у матеріалі.

За словами метеоролога Ешлі Бровельє, всі ці природні катаклізми пов’язані між собою.

«Біля полюсів температура піднялася вище нуля тому що теплі повітряні маси рухаються із півдня вздовж Гренландії та Ісландії. Виникнення при цьому штормів є нормальним, аномальним є сила цьогорічного вітру», - розповіла вона про причини виникнення потужних торнадо у США цього тижня.

Таким чином, у перший день нового року температура на Північному полюсі досягне 4 градусів тепла за шкалою Цельсія. При цьому зазвичай у цей період температура в регіоні коливається між -13 та -43 градусами.

«Коливання температур біля полюсів є абсолютно нормальним явищем, але нині є незвично тепло», - зазначила Бровельє.

Водночас науковці визнають, що передбачити температуру на Північному полюсі буває складно, оскільки там немає метереологічних станцій, аби визначити точність показників.

«Не існує гарного, надійного довготривалого журналу замірів, аби ми могли порівнювати нинішні показники з ним», - наголосив метеоролог міністерства навколишнього середовища Канади Кірк Торнебі.

За його словами, пік теплоти на полюсі вже минув і далі слід чекати на похолодання.

«Цей потужний струмінь теплого повітря починає видихатися. Думаю, теплі температури завершуються», - підсумував він.

Причиною незвичного потепління може бути ефект так званого Ель Ніньйо – феномен, що виникає, коли температура води у центральній та східній частині Тихого океану в районі екватору підіймається вище звичайної.

«Дуже може бути, що причина цього саме в Ель Ніньйо, тому що ми маємо тепле повітря у східних штатах, яке, наче конвеєром піднімається вище», - пояснив Торнебі.

Як повідомляв Укрінформ, цього року Різдво у містах східної Канади було одним із найтепліших у історії. У Торонто стовпчики термометрів піднялися вище 15 градусів тепла, що стало найвищим показником із початку замірів у 1840 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-