У Молдови складний вибір: олігарх-прем'єр чи дострокові вибори

У Молдови складний вибір: олігарх-прем'єр чи дострокові вибори

Укрінформ
Директор Інституту міжнародних відносин і політології Академії наук Румунії Дан Дунгачіу вважає, що повторне висунення кандидатом у прем'єр-міністри Іона Стурзи може спровокувати дострокові парламентські вибори.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

"Стурза не набере в парламенті необхідної кількості голосів для затвердження уряду. У цьому випадку, президенту Тімофті треба прийняти нелегке рішення при повторному висуненні кандидата в прем'єри. Він або повторно запропонує парламенту кандидатуру Стурзи, що неминуче приведе до дострокових виборів, або буде змушений прийняти пропозицію Демократичної партії і висунути на цю посаду олігарха Влада Плахотнюка", - зазначив експерт.

Нагадаємо, Президент Молдови Ніколає Тімофті підписав указ про призначення колишнього прем'єр-міністра, бізнесмена Іона Стурзи кандидатом на пост глави уряду.

Згідно з законодавством, на формування і затвердження  Кабінету Міністрів кандидату у прем'єри відведено 15 днів. Якщо за цей час уряд не буде затверджений, президент має право висунути іншого кандидата в прем'єри. Стурза заявив, що представить парламенту новий склад уряду 4 січня 2016 року. Для затвердження уряду необхідна підтримка простої більшості парламентарів (51 голос з 101).

Стурза був прем'єр-міністром Молдови в 1999 році. Після відставки він став керівником кількох бізнес-структур, зареєстрованих у Румунії. За даними румунського варіанту видання Forbes, Стурза входить до числа 15-ти найбагатших людей Румунії.

Урядова криза в Молдові спалахнула 29 жовтня після відставки уряду на чолі з ліберал-демократом Валеріу Стрільцем, що призвело до розпаду правлячого Альянсу за європейську інтеграцію. Мотивом для відставки став арешт керівника Ліберально-демократичної партії, екс-прем'єра Влада Філата, обвинуваченого в корупції.

Згідно з Конституцією Молдови, для затвердження нового уряду парламенту відводиться 90 днів з часу відставки попереднього Кабміну. Якщо за цей період уряд не буде затверджений, президент має право розпустити парламент і оголосити в країні дострокові парламентські вибори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-