Савченко можуть обміняти на двох російських ГРУшників – Фейгін

Савченко можуть обміняти на двох російських ГРУшників – Фейгін

Укрінформ
Українську льотчицю Надію Савченко можуть обміняти на двох затриманих російських ГРУшників - Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва.

Про це заявив адвокат Савченко Марк Фейгін в інтерв'ю Deustche Welle.

«Думаю, їх і поміняють. По-перше, вже є така практика. Ви бачили, що Старкова, офіцера російської армії, затриманого на території України і засудженого на 14 років, обміняли на "Рахмана" (Андрія Гречанова, офіцера збройних сил України, - ред.) тобто, сам по собі такий механізм можливий», - сказав Фейгін.

Крім того, за словами правозахисника, для обміну існують процесуальні можливості.

«Європейська конвенція про видачу дозволяє, після винесення вироку, відправити Савченко відбувати покарання на Україну, а Єрофєєва і Александрова, якщо вони будуть засуджені судом в Україні, - за запитом Москви в Росію. Це можливий механізм обміну. Ніяких перешкод для цього немає", - розповів він.

Ще один варіант - помилування, якщо Савченко попросить про це Путіна. Такий варіант Фейгін вважає малоймовірним через позицію самої Надії.

«Є можливість просити про помилування, але потрібно, щоб таке прохання подала сама Савченко, а вона категорично відмовляється звертатися до Путіна. Тому ця можливість менш імовірна саме в силу завзятості самої Надії Вікторівни», - сказав правозахисник.

Він також вважає цілком допустимим у цій ситуації обмін однієї особи на двох.

«Тут кращий підхід - це компроміс. У свій час солдата ізраїльської армії Гілада Шаліта обміняли на 1027 палестинських ув'язнених. Цінність солдата, офіцера, цінність патріота вище чистої арифметики», - додав Фейгін.

Як відомо, вчора на процесі народного депутата України Надії Савченко суд відклав до середи рішення по ситуації з експертизою "відео Єгора Російської", яке доводить невинність Савченко.

Нагадаємо: Савченко звинувачується російським слідством за статтями "вбивство" і "замах на вбивство". Українка всі звинувачення заперечує. Насправді після захоплення в полон бойовиками вона була переправлена на територію Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-