Паризька кліматична угода: потепління на 2°С і $100 мільярдів

Паризька кліматична угода: потепління на 2°С і $100 мільярдів

Укрінформ
У суботу, 12 грудня, представникам майже 200 країн світу на конференції ООН зі зміни клімату COP21 представили підсумковий варіант кліматичної угоди, яка передбачає зменшення середньорічної температури в межах лише 2 градусів за Цельсієм.

Про це повідомляє АР

«Якщо документ, відомий під назвою «Паризька угода», буде прийнято, країни підтримуватимуть зростання глобальних температур до 2100 року в межах 2 градусів за Цельсієм порівняно з доіндустріальною епохою і «прагнутимуть знизити ліміт» навіть більше - до 1,5 градусів за Цельсієм», - пише видання.

Угода передбачає уповільнення зростання температури і підвищення рівня морів, і, зрештою, створить умови, за яких кількість викидів стане такою, яку зможе поглинати середовище без шкоди для природи.

Також до підсумкового обговорення тексту угоду у суботу по обіді долучився президент Франції Франсуа Олланд, закликавши учасників до її підписання.

«Вирішальна для планети угода створюється тут і зараз», - сказав Олланд, додавши, що «Франція закликає прийняти першу універсальну кліматичну угоду».

Угода, яка, як очікується, розпочне дію в 2020 році, й буде першою, що апелюватиме до всіх країн, а не обмежуватиметься вимогами до боротьби зі змінами клімату силами заможних країн, як це було раніше.

Документ передбачає виділення до 2020 року країнам 100 млрд доларів на боротьбу зі шкідливими викидами в атмосферу.

Голосування щодо угоди заплановане на вечір 12 грудня.

Нагадаємо, Кліматична конференція ООН стартувала у Парижі 30 листопада. Форум проходить в умовах надзвичайних заходів безпеки у зв’язку з терактами у Парижі. На забезпечення порядку французька влада мобілізувала майже 6,3 тис. правоохоронців, ще 8,3 тис. представників поліції та сил безпеки забезпечують порядок у Парижі.

Фото: Comité de Paris

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-