У Варшаві 50-тисячний мітинг прийшов до президентського палацу

У Варшаві 50-тисячний мітинг прийшов до президентського палацу

Відео
Укрінформ
У Варшаві в суботу відбувається багатотисячна демонстрація польських громадських організацій й опозиційних партій під назвою “Громадяни для демократії”.

Маніфестацію організував “Комітет захисту демократії” (KOD) у протесті проти ситуації, що склалася навколо вибору нових суддів Конституційного суду РП, передає власний кореспондент Укрінформу у Варшаві.

“Хочемо висловити свій громадянський протест, показуючи правлячим політикам, що поважаючи демократію і результати демократичних виборів, вимагаємо поваги до закону”,- заявив ініціатор KOD Матеуш Кійовський. Він наголосив, що правляча партія “Право і Справедливість” (PiS) і президент, який також є вихідцем з цієї партії, не може “диктувати іншим свій спосіб життя і мислення”.

До демонстрації, яка є позапартійною і відбувається під польськими національними прапорами і прапорами ЄС, приєдналися лідери й політики більшості опозиційних партій – “Громадянської платформи”, Польської селянської партії і партії “Сучасна”.

Демонстрація розпочалася біля Конституційного суду і пройшла центральними вулицями міста повз президентський палац до Замкової площі. Протестуючі скандували гасла “Президенте, порушуєш закон”, “Анджей Дуда, віддай владу”, “Тут не Будапешт, а Варшава” (натяк на порушення демократичних прав в Угорщині – ред.)

За попередніми оцінками влади Варшави, у демонстрації бере участь не менш як 50 тис. осіб.

Водночас, у неділю відбудеться маніфестація прихильників провладної партії і президента Дуди, які захищатимуть рішення влади щодо Конституційного суду.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда в листопаді не прийняв присягу у п’яти суддів Конституційного суду, яких обрав Сейм попередньої каденції з частковим порушенням законодавства. Фракція PiS після перемоги у парламентських виборах у Польщі під протести опозиції внесла зміни до закону про конституційний суд, що дало змогу обрати інших суддів. Законність цього рішення також викликала багато запитань у польському експертному середовищі і протести опозиції.

Конституційний суд РП 3 грудня постановив, що обрання у попередньому Сеймі трьох з п’яти суддів було законним і зобов’язав уряд опублікувати це рішення в урядовому віснику, що поки що не зроблено. Лідер PiS Ярослав Качинський вважає, що маршалок Сейму має звернутися до Конституційного суду, щоб цей орган відмінив своє рішення від 3 грудня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-