Берлін бачить Саудівську Аравію союзником проти ІДІЛ

Берлін бачить Саудівську Аравію союзником проти ІДІЛ

Укрінформ
Німеччина розглядає Саудівську Аравію як важливого партнера по антитерористичній боротьбі.

Про це, як повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН, заявила в понеділок на брифінгу в Берліні представник міністерства закордонних справ країни Завсан Шеблі. 

«Це наш партнер, хоча є багато-багато сфер, щодо яких наші думки не сходяться, і не все, що відбувається в Саудівській Аравії, ми вважаємо правильним», - сказала Шеблі, зазначивши, що не можна малювати все лише в чорно-білих тонах.

За її словами, ця країна протягом багатьох років сама було об'єктом терористичних погроз і атак як на мечеті шиїтів, так і на сунітські мечеті з багаточисельними жертвами, нагадала Шеблі. Вона упевнена, що можна говорити про те, що Саудівська Аравія також має інтерес в тому, щоб спільно із Заходом побороти терор.

«Терор не має релігії, і більшість постраждалих від ІДІЛ - мусульмани», - підкреслила представник МЗС ФРН (сама дитина біженців з Палестини – ред). Водночас «ІДІЛ переслідує християн, мусульман, іудеїв, атеїстів, сунітів і шиїтів». 

Шеблі зазначила, що «у німецького уряду немає відомостей» про те, що уряд Саудівської Аравії фінансує терористичну діяльність, в чому його намагаються не раз звинувачувати. Проте не секрет, що «як відомо, є приватні донори, які своїми грошима сприяють просуванню ісламу в світі».

Про це напередодні в одному з інтерв'ю заявив і віце-президент ФРН Зігмар Габріель, який вказав на те, що «також і саудіти фінансують по всьому світу вакхабитські мечеті, з таких в Німеччині виходить багато ісламістів». Водночас політик підкреслив: «Нам потрібна Саудівська Аравія для вирішення регіональних конфліктів», і що не «варто ставити країну щодня до стовпа ганьби», оскільки це не підвищить її готовність до серйозних переговорів щодо Сирії».

«Ми повинні дати саудітам чітко зрозуміти, що час дивитися осторонь минув», - підкреслив заступник голови німецького уряду.

«Ми не маємо допустити повторення Парижа. Ми не можемо сидіти, нічого не роблячи, і чекати, що ІДІЛ сама по собі розтане в повітрі. Нам потрібне військове рішення, але не лише воно, одночасно нам потрібна політична відповідь. Треба використовувати всі можливості», - додала Завсан Шеблі. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-